Renske Leijten: 'Hoogopgeleiden haken af bij referendum omdat ze hun zin niet krijgen'
Oud-Kamerlid Renske Leijten (SP) haalt in een interview met Meer Democratie hard uit naar met name linkse hoogopgeleiden. Leijten waarschuwt dat de houding van progressieve hoogopgeleiden antidemocratisch is.
Linkse hypocrisie
Sinds het aantreden van het nieuwe kabinet, en vooral na de grote verkiezingsoverwinning van de PVV, heerst er veel rancune bij de linkse hoogopgeleide klasse. Onder het mom van het waarschuwen voor de rechtsstaat en democratie wordt een beeld geschetst dat rechts beleid antidemocratisch, extreem en gevaarlijk zou zijn. De bekende speech van Frans Timmermans (PvdA/GroenLinks) na de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, waarin werd gezegd dat "wij niemand loslaten", is hier een goed voorbeeld van.
Wij zullen, schouder aan schouder met iedereen in Nederland die het met ons eens is, de rechtsstaat blijven verdedigen.
— Frans Timmermans (@F__Timmermans) November 23, 2023
We houden elkaar vast, en laten niemand los. pic.twitter.com/DpsMZDxqoK
Leijten haalt uit naar de linkse hoogopgeleide klasse die steeds minder openstaat voor volksraadplegingen, zoals referenda, en andere democratische instituties, zoals gekozen burgemeesters, omdat ze bang zijn dat het volk een andere koers kiest dan zij willen: "Hoogopgeleiden die afhaken bij referenda doen dit omdat ze hun zin niet krijgen. Ze zijn het niet eens met het volk. Dat is iets anders dan erkennen dat iedereen recht heeft op een stem. Als je die redenering doortrekt—'ik ben het niet eens met de ander, dus laten we maar geen referendum houden'—dan kun je net zo goed de verkiezingen en de democratie afschaffen. Ze worden woedend als je dat zegt, maar dat is wel de redenering", aldus Leijten.
'Hogeropgeleiden die afhaken bij het referendum omdat ze hun zin niet krijgen'
— Meer Democratie (@MeerDemocratie) October 23, 2024
Bekijk het hele gesprek met oud-Kamerlid Renske Leijten (SP) op ons YouTube kanaal: https://t.co/wl7YzXlfDw pic.twitter.com/beIwSVXZNO
Een ander typerend voorbeeld van deze klasse zien we expliciet bij D66. Vroeger dankte D66 haar populariteit grotendeels aan hun pleidooi voor meer democratisering. Zo pleitten ze vurig voor de invoering van het correctief referendum. Het is daarom tragisch dat links, nu het volk na jarenlang wanbeleid een andere koers wil varen, zijn eigen principes verloochent. Symbolisch is dan ook dat juist D66 in 2018 stemde voor de afschaffing van het raadgevend referendum.