'Strengste asielbeleid ooit': dit zijn de migratieplannen van nieuwe kabinet
Het recente regeerakkoord van de PVV, VVD, BBB en NSC onthult ambitieuze plannen voor een drastische herziening van het Nederlandse asiel- en migratiestelsel. Met de toename van verschillende vormen van migratie die een zware last leggen op huisvesting, zorg, onderwijs en financiën, wordt het beperken van migratie als cruciaal beschouwd voor zowel de korte als de lange termijn.
De kern van het beleid richt zich op het terugdringen van de instroom van migranten naar Nederland door middel van een uitgebreid pakket aan maatregelen. Allereerst zal de uitzonderingsbepaling van de Vreemdelingenwet 2000 geactiveerd worden om acute noodsituaties aan te pakken. 'Ten eerste wordt de uitzonderingsbepaling van de Vreemdelingenwet 2000 (op grond van de artikelen 110 en 111) zo spoedig mogelijk geactiveerd. In de daartoe benodigde algemene maatregel van bestuur, dragend gemotiveerd, worden die bepalingen van de Vreemdelingenwet 2000 buiten werking gesteld die in de weg staan om de acute noodsituatie, voor de asielinstroom in het algemeen en de asielopvang in Ter Apel en de overige asielcentra in het bijzonder, direct aan te pakken, dan wel die bepalingen te vervangen met het oog op het bereiken van dit doel', schrijven de formerende partijen over de Vreemdelingenwet.
Daarnaast zal een tijdelijke Asielcrisiswet worden ingevoerd, waarmee crisismaatregelen worden genomen om de acute instroom en opvang van asielzoekers te bestrijden. Deze maatregelen omvatten onder andere het opschorten van de behandeling van asielaanvragen en het versoberen van opvangfaciliteiten.
Verder wordt er gestreefd naar een strenger toelatingsbeleid, waarbij onder andere de toelatingsprocedure wordt verscherpt en het recht op automatische gezinshereniging wordt beperkt. Ook zal er een tweestatusstelsel worden ingevoerd en wordt de mogelijkheid tot hoger beroep bij asielaanvragen afgeschaft.
Naast het asielbeleid worden ook maatregelen getroffen om de omvang en samenstelling van andere vormen van migratie te beheersen. Zo worden er strenge maatregelen genomen om arbeidsmigratie tegen lage lonen en onder slechte arbeidsomstandigheden te beperken.
Verder zal het kennis- en studiemigratiebeleid worden aangescherpt, waarbij onder andere de kwalificatie-eisen voor de kennismigrantenregeling worden verhoogd en de studiemigratie in het hoger onderwijs wordt beperkt.
Bovendien zal er een verplichte inzet op inburgering en integratie komen, waarbij kennis over de Nederlandse waarden, inclusief de Holocaust, centraal staat. Daarnaast worden schadelijke praktijken zoals huwelijksdwang en vrouwelijke genitale verminking aangepakt.
Ook gaat met een opt-out voorstel indienen bij de EU: 'Ten derde zal een opt-out clausule voor het Europees asiel- en migratiebeleid zo snel mogelijk bij de Europese Commissie worden ingediend. Met gelijkgezinde en met omringende landen wordt intensief samengewerkt om in tijden van een gezamenlijke crisis door instroom adequaat op te kunnen treden (‘mini-Schengen’), in aanvulling op het structureel intensiveren van mobiel toezicht veiligheid.'