D66-minister weigert motie tegen transgenderwet uit te voeren
Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming gaat de aangenomen Kamermotie tegen de transgenderwet niet uitvoeren. De D66'er vindt dat 'transgenderpersonen een debat verdienen', en legt daarom de wens van de Tweede Kamer naast zich neer.
Dinsdagmiddag nam de Tweede Kamer een motie aan om de transgenderwet niet te verruimen. Tijdens de hoofdelijke stemming kreeg de motie steun van 73 Kamerleden, terwijl 70 leden tegen stemden. De motie werd ingediend door NSC en SGP en kreeg ook steun van PVV, BBB, ChristenUnie, Denk, FvD en JA21. De andere fracties stemden tegen.
De discussie gaat over een wetsvoorstel dat drie jaar geleden werd ingediend. Dit voorstel maakt het makkelijker om de geslachtsaanduiding in het paspoort te veranderen, zonder de noodzaak van een verklaring van een deskundige. Ook zou het jongeren onder de 16 jaar mogelijk maken hun geslachtsregistratie te veranderen.
D66-minister weigert motie
Maar minister Weerwind voor Rechtsbescherming gaat de motie niet uitvoeren. Volgens hem 'torpedeert de motie een zorgvuldig wetgevingsproces torpedeert en ontneemt het de kans om over deze belangrijke wet de dialoog met de Kamer te voeren'.
Met de motie wordt een tweede termijn van de inhoudelijke behandeling verhinderd in de Tweede Kamer. Vorig jaar vond al wel het eerste termijn plaats in een Kamerdebat. Daarom vindt Weerwind de motie zowel inhoudelijk als procedureel 'onbehoorlijk'. Hieraan voegt hij toe: 'Het transgender wetsvoorstel en de transgenderpersonen om wie het gaat verdienen een debat.'
In de Tweede Kamer deelde ik mijn bezwaren tegen de motie, die ik zowel inhoudelijk als procedureel onbehoorlijk vind. Het transgender wetsvoorstel en de transgenderpersonen om wie het gaat verdienen een debat.
— Franc Weerwind (@ministervRB) April 23, 2024
Weerwind krijgt steun van de D66-jongerentak, Jonge Democraten: 'Dat NSC niet eens het fatsoen heeft om de transgenderwet inhoudelijk te behandelen is toch wel weer het zoveelste voorbeeld van slecht en onzorgvuldig bestuur. Goed dat minister Weerwind heeft aangegeven de motie niet te willen uitvoeren.'
Motie geweigerd over linkse belangenclubs
Het is niet de eerste keer dat Weerwind een aangenomen motie weigert uit te voeren. Vorig jaar deed hij dit ook al bij een kritische motie tegen linkse belangenclubs. De motie was bedoeld om de rechtsgang van individuele burgers en belangenclubs in te perken, zoals Urgenda en Milieudefensie.
Maar Weerwind was het inhoudelijk oneens met de motie, omdat hij vond dat iedereen naar de rechter moest kunnen gaan. Daarom legde hij de wil van de Tweede Kamer naast zich neer. Dit was tot woede van initiatiefnemer SGP, die vond dat Weerwind 'het parlement schoffeert'. Uiteindelijk besloot de commissie Justitie en Veiligheid om de motie toch te heropenen, ondanks de onwil van Weerwind.