Aangiftes tegen oud-D66'er Smeets wegens smaad en laster
Er zijn twee aangiftes ingediend tegen voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets. Eentje gaat om smaad en een ander om smaad en laster. De aangiftes gebeuren in het licht van eerdere rechtszaken die Smeets aanspant tegen twitterende Nederlanders.
De aanleiding van de eerste aangifte vormt een recente uitspraak van Sidney Smeets op X. Hij beweerde hierin dat Rick Timmer, een voormalig Rotterdams wijkraadslid, maandenlang vastzat op verdenking van het misbruiken van zijn eigen zoon. Maar volgens Timmer is dit een vorm van smaad, aangezien hij hiervoor helemaal is vrijgesproken door een meervoudige kamer van de rechtbank.
'Het ging hier namelijk om een valse aangifte van mijn ex vrouw. Ten tijde van een vechtscheiding waarbij ze niet wilde dat ik een omgangsregeling kreeg met mijn zoon. Helaas voor haar kreeg ik n.v.v.t. toch de volledige ouderlijke macht', legde Timmer vorige maand uit op X. Als bewijs plaatst hij oude rechtbankdocumenten online, waaruit blijkt dat hij in 2004 de volledige ouderlijke macht kreeg over zijn zoon.
De aangifte van Timmer is inmiddels doorgezet naar de politie, die erover zal oordelen. Vervolgens wordt in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) besloten om de aangifte op te pakken of te seponeren. Mocht dit laatste gebeuren, dan zal Timmer een artikel 12-procedure inzetten om de zaak alsnog van de grond te krijgen, laat hij weten aan NieuwRechts.
Tweede aangifte
Een ander aangifte van smaad en laster is inmiddels ingediend door rapper Kafka. Om welke online uitspraken van Smeets het gaat, blijft voorlopig onduidelijk.
In juni diende rapper Kafka al een klacht in tegen Smeets bij de Nederlandse orde van advocaten. De aanleiding hiervoor was een tweet van Smeets waarin hij het nieuwe kabinet-Schoof I vergeleek met het naziregime. Volgens Kafka maakte de voormalig D66-prominent zich hiermee schuldig aan smaad en laster. Vorige week werd FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen veroordeeld omdat hij in een gefotoshopte afbeelding een nazivergelijking maakte met twee toenmalige ministers.
Rechtszaken van Sidney Smeets
De twee aangiftes moeten worden gezien in het licht van een bredere groep rechtszaken. Er lopen momenteel namelijk ook twee omgekeerde smaadzaken van Smeets tegen Timmer en rapper Kafka. Dit heeft te maken met een online beschuldiging van pedofilie.
Geregeld sleept Smeets Nederlanders voor de rechter die hem online betichten van pedofilie. De aanleiding hiervoor is zijn kort beschoren Kamerlidmaatschap. In maart 2021 werd Smeets, advocaat van beroep, beëdigd als D66-Kamerlid na de landelijke verkiezingen. Maar hij kwam vrijwel direct in opspraak na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tientallen jonge jongens, van wie sommigen jonger dan zestien jaar. D66 besloot een intern onderzoek op te zetten naar de kwestie. Maar dit werd vroegtijdig stilgelegd nadat Smeets zich - na amper twee weken dienst - terugtrok als Kamerlid. Hij zegde in datzelfde jaar ook zijn partijlidmaatschap op.
Smeets heeft nooit aangifte gedaan tegen de jongens die uit de school klapten. De kwestie is inmiddels doodgebloed, maar online krijgt de voormalig D66’er nog regelmatig verwijten van pedofilie te horen. Daarom sleept hij Nederlanders voor de rechter met fikse strafeisen. Het gaat om X-gebruikers als Sander van Dam, rechtsfilosoof Raisa Blommestijn, neuroloog Jan Bonte, Rick Timmer en rapper Kafka. De aangeklaagden hebben onderling contact en helpen elkaar met juridisch advies in hun zaken tegen de advocaat. Desondanks kreeg Van Dam vorig jaar een taakstraf, een contactverbod en een schadevergoeding opgelegd van de rechter.
Zelf schuwt Smeets zeker niet de randjes in zijn uitlatingen op sociale media. Zo maakte de voormalig D66'er zijn criticasters, zoals De Telegraaf-journalist Wierd Duk, al eens uit voor nazi’s. Ook vergeleek Smeets onlangs het nieuwe kabinet-Schoof met het naziregime van Adolf Hitler. Maar toen Wierd Duk aangifte deed vanwege Smeets’ nazi-vergelijking, achtte het OM de uiting wel strafbaar vanwege ‘belediging’, maar werd de zaak geseponeerd vanwege een gebrek aan capaciteit. Tegelijkertijd werden meerdere aangiftes van Smeets (uiteindelijk) wel opgepakt door het OM.