Europese milieuregels versoepeld na boerenprotesten
Na een golf van boerenprotesten door heel Europa hebben de EU-lidstaten definitieve wijzigingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid goedgekeurd. Deze wijzigingen zijn bedoeld om de lasten voor boeren te verlichten, zo maakten de landen maandag bekend.
De Europese Commissie, onder leiding van Ursula von der Leyen, heeft deze versoepelingen voorgesteld. Het Europees Parlement keurde de aanpassingen bijna drie weken geleden goed. Afgelopen woensdag sprak een speciale landbouwcommissie van de EU-lidstaten zich al uit vóór de wijzigingen, die nu op ministerieel niveau zijn bekrachtigd. Hierdoor kunnen de nieuwe regels van kracht worden, meldt Stuttgarter Zeitung.
De kern van de wijzigingen betreft de versoepeling van milieuvoorschriften die boeren normaal moeten naleven om in aanmerking te komen voor de miljarden euro's aan EU-landbouwsubsidies. Verschillende van deze voorschriften kunnen nu worden versoepeld. Zo hoeven minder gronden braak te liggen ter bescherming van de bodem. Ook worden kleine bedrijven met minder dan tien hectare vrijgesteld van controles en straffen.
Geschrapte klimaatdoelen kunnen weer worden ingevoerd
In februari braken er overal boerenprotesten uit in Europa. Van Ierland tot Griekenland, inclusief Frankrijk en Italië gingen boeren de straat op om hun onvrede te uiten over de Europese klimaat-en milieuregels. Met trekkers bezetten ze snelwegen. Ook werden supermarktketens en distributiecentra belaagd met hooi en mest.
Onder druk van deze protesten besloot de Europese Commissie in maart om de strengere pesticideregels schrappen. Deze werden vorig jaar goedgekeurd door de Europese lidstaten, op initiatief van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Het oorspronkelijke doel was om het pesticidegebruik te halveren in 2030, maar dit ging niet meer door.
"Boeren hebben een waardevolle business case nodig voor natuurmaatregelen. Misschien hebben we die case niet overtuigend gemaakt", zei EU-chef Ursula von der Leyen in het Europees Parlement. "Er is een echte stimulans nodig die verder gaat dan louter rendementsverlies."
Al meteen was er kritiek op de geschrapte maatregelen. Critici duidden de draai van Von der Leyen vooral als een 'verkiezingscampagne', met het oog op de Europese verkiezingen in juni. Dan hopen alle partijen weer genoeg stemmen te vergaren om weer vijf jaar door te kunnen. Ook wordt er dan een nieuwe Europese Commissie benoemd.
Deur blijkt niet helemaal dicht
Inderdaad bleek er speling te zijn. Eind maart erkende Eurocommissaris van Klimaat, Wopke Hoekstra, dat de milieuregels na de Europese verkiezingen gewoon weer kunnen worden teruggedraaid. Dit geldt bijvoorbeeld voor zijn geschrapte klimaatdoel dat boeren 30 procent uitstoot moeten beperken.
"De specifieke doelen zijn aan de nieuwe Commissie, in zoverre dat ze er moeten zijn. Dat is niet aan ons. Dat is simpelweg niet de rol die we hebben, gegeven waar we staan in het proces", reageert Hoekstra op een vraag van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). Hieruit concludeert de SGP'er dat er 'inderdaad van alles mogelijk is' na de verkiezingen.
Debat met EU-commissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) deze week.
— Bert-Jan Ruissen (SGP EP) (@hjaruissen) March 21, 2024
In zijn klimaatplan is een apart doel geschrapt dat boeren 30% emissies moeten beperken.
Maar ik vroeg of het landbouw-doel na de verkiezingen alsnog opduikt?
Hoekstra zegt dat inderdaad van alles nog mogelijk is… pic.twitter.com/qYRPlLDvD6