19 EU-landen willen asielprocedure buiten Europa verplaatsen
Maar liefst negentien EU-landen willen een nieuwe aanpak in het Europese migratiebeleid. Ze pleiten voor een model dat lijkt op het Britse 'Rwanda-model', waarbij migratieprocedures buiten de EU worden verplaatst. Een brief hierover is gestuurd naar de Europese Commissie, vertellen de Tsjechische premier Petr Fiala en de Italiaanse premier Giorgia Meloni bij een persconferentie.
Beide leiders beklemtonen de urgentie van dit voorstel in het licht van de toenemende immigratiestromen i Europa mee kampt. "We moeten verder kijken dan het huidige EU-migratiepact en echte oplossingen vinden voor de illegale migratie die onze grenzen blijft bereiken," zegt Fiala tijdens een persconferentie.
Vorige maand keurde het Britse parlement de regeringsplannen goed om de asielprocedure te verplaatsen naar Rwanda. Jaarlijks zullen tienduizenden asielzoekers van Groot-Brittannië naar Rwanda worden gestuurd om daar hun asielaanvraag af te wachten. Deze maatregel moet een afschrikwekkend effect hebben op migranten die overwegen naar Groot-Brittannië te komen.
Nu willen negentien EU-landen dat deze tactiek op Europees-breed niveau wordt toegepast, meldt Daily Mail. Het gaat onder meer om Ierland, Denemarken, Tsjechië en Italië. Ze hebben een brief hierover gestuurd naar de Europese Commissie.
De twee premiers Fiala en Meloni denken dat een dergelijke externe verwerking van migratieprocedures kan helpen om de druk op de Europese grenzen te verminderen en de veiligheid en orde in de regio te verbeteren. Desondanks is deze benadering niet zonder controverse. Mensenrechtsorganisaties hebben kritiek geuit op het model, omdat het de rechten van migranten zou kunnen schenden.
Meloni wijst op de implementatie van Italië's 'Mattei-Plan voor Afrika'. Dit plan investeert 5,5 miljard euro in de economische ontwikkeling van Afrika om niet alleen de migratiestromen naar Europa te verminderen, maar ook om Italië te versterken als een centrale energiehub. "Dit toont aan dat samenwerken met derde landen een effectieve manier kan zijn om migratie bij de bron aan te pakken," voegt Meloni toe.