Syrische familie krijgt elke maand 4.600 euro aan sociale bijstand
Met de aanstaande verkiezingen in september laait het debat over sociale steun voor immigranten in Oostenrijk weer op. De gemoederen zijn verder verhit geraakt nu blijkt dat een Syrische familie in Wenen maandelijks 4.600 euro aan sociale bijstand ontvangt, zo onthult de krant Huete.
De rechtse oppositieleider Herbert Kickl (FPÖ) haalt fel uit naar deze regeling. Hij stelt dat, terwijl veel Oostenrijkers worstelen met de inflatie en hard moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen, immigranten disproportioneel veel steun ontvangen. Zijn partijgenoot Dominik Nepp voegt eraan toe dat het moeilijk uit te leggen is hoe een hardwerkende Oostenrijker, die 40 uur per week werkt voor een nettosalaris van gemiddeld 2.000 euro, moet aanzien hoe een immigrantenfamilie 4.600 euro per maand ontvangt, en in sommige gevallen zelfs tot 6.000 euro met aanvullende subsidies.
De bewuste Syrische familie ontvangt volgens berichten 809,09 euro per ouder en 51,01 euro per kind voor elk van hun zeven kinderen. Voor zes van deze kinderen, die minderjarig zijn of nog studeren, komt daar nog eens 312,08 euro per kind bij. Bovendien krijgt het gezin meer dan 1.000 euro aan huursubsidies.
Kickl benadrukt dat dit niveau van steun Oostenrijk aantrekkelijk maakt voor immigranten, vooral in vergelijking met andere EU-landen waar de levensstandaard aanzienlijk lager ligt. In september gaat heel Oostenrijk naar de stembus voor de nationale parlementsverkiezingen.
Sociaal vangnet
Europeanen met een niet-westerse migratieachtergrond ontvangen relatief vaak sociale bestand. Uit recente cijfers blijkt dat een recordaantal van de Duitse bijstandsgerechtigden geen Duits paspoort heeft. En uit CBS-data blijkt dat maar liefst 54 procent van alle Nederlanders in de bijstand een niet-westerse migratieachtergrond hebben, terwijl deze groep slechts 14,4 procent uitmaakt van de totale Nederlandse bevolking.
Onlangs schreef NieuwRechts-columnist Benjamin Jozef Aras een uitgebreid artikel over de fraude met de sociale voorzieningen in Nederland, die hij zelf tegenkwam als jurist. Lees hier zijn bijdrage!