EU-landen eisen terugkeercentra buiten Europa: ‘Zonder opvang in derde landen is beleid ongeloofwaardig’

Steeds meer EU-lidstaten pleiten voor de oprichting van zogenoemde returnhubs buiten de Europese Unie. Deze uitzendcentra voor afgewezen asielzoekers zouden het Europese terugkeerbeleid eindelijk geloofwaardig moeten maken. Duitsland en Frankrijk spreken zich expliciet uit vóór deze aanpak. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Alexander Dobrindt, is elk migratiebeleid zonder terugkeerfaciliteiten buiten Europa niet realistisch.
Voorafgaand aan het overleg tussen Europese ministers van Migratie en Asiel in Brussel, uitte Dobrindt scherpe kritiek op het voorstel van de Europese Commissie. Dat plan bevat wél afspraken over terugkeerprocedures, maar rept met geen woord over fysieke opvangplekken in derde landen.
Dobrindt noemde het essentieel dat er daadwerkelijk opvanglocaties buiten de EU worden gerealiseerd. “Een terugkeerregeling zonder uitzendcentra buiten de EU is niet geloofwaardig,” aldus de Duitse minister. Hij benadrukte dat er voldoende mogelijkheden zijn om met landen buiten de EU afspraken te maken over deze centra.
Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Retailleau, sprak zich positief uit over het idee. “Ik ben voorstander van alles wat uitzettingen van afgewezen asielzoekers efficiënter maakt,” zei hij bij aankomst in Brussel. Retailleau hoopt dat de Commissie haar plannen bijstelt en wél expliciet inzet op deze terugkeerhubs.
Frankrijk en Duitsland zijn daarmee de eerste grote lidstaten die openlijk druk zetten op Brussel om migratieafspraken concreter en daadkrachtiger te maken. De ministers vinden dat de EU voorwaarden moet scheppen om lidstaten de ruimte te geven zulke opvangcentra te openen in samenwerking met veilige derde landen.