Het was de tweede keer dat de Eerste Kamer met het voorstel instemde en daarmee is de grondwetswijziging definitief aangenomen. Een wijziging van de Grondwet moet altijd twee keer door de Tweede Kamer en twee keer door de Eerste Kamer worden aangenomen. De tweede keer is in beide Kamers zelfs een tweederdemeerderheid vereist. Dit werd dinsdag dus succesvol behaald.
Echter was er ook kritiek te horen op de grondswetwijziging. Annabel Nanninga, fractievoorzitter namens JA21, uitte de volgende kritiek: "Mijn fractie en ook onze partij JA21 is natuurlijk tegen alle vormen van achterstelling, uitsluiting en discriminatie. Derhalve vinden wij het niet correct om nu twee gronden toe te voegen aan de Grondwet en daarmee automatisch ook heel veel gronden niet te noemen. Wat ons betreft worden er helemaal geen aparte gronden genoemd in de Grondwet en is discriminatie gewoon verboden, punt uit. Wij zullen derhalve tegen deze grondwetswijziging stemmen."
De SGP-fractie stemde ook tegen, dit omdat de partij principieel tegen de LHBTI-ideologie is. "Het huidige artikel 1 van de Grondwet waarborgt dat discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan. Voor handicap is dat al overduidelijk, maar het wetsvoorstel ademt op het terrein van de seksuele diversiteit de lhbti-ideologie, die de SGP nadrukkelijk afwijst."
"De nu voorgestelde toevoegingen handicap en seksuele gerichtheid hebben ongetwijfeld intrinsieke waarde voor degenen die ermee te maken hebben, maar ze doen geen recht aan degenen die met andere gronden te maken hebben, zoals kleur of sociale of etnische afkomst, om niet meer te noemen. Deze mensen krijgen in feite het signaal dat de discriminatie waar zij mee te maken hebben, nog niet constitutioneel rijp zou zijn en niet ernstig genoeg om in die opsomming te plaatsen. Dat is schrijnend", zei Peter Schaik van de SGP.
Echter kon niet iedereen de kritiek van JA21 en de SGP waarderen. De door belastinggeld gesponsorde nieuwssite Joop, in handen van BNNVARA, zei het volgende over de tegenstemmers: