Britse boeren gaan staken wegens links beleid: 'Dit bedreigt ons'
Dit weekend staat er een landelijke boerenstaking op de Britse agenda. Vanaf 17 november leggen boeren hun werk neer om te protesteren tegen de plannen van de Labour-regering voor een verhoging van de erfbelasting. De maatregelen zouden volgens hen de toekomst van familiebedrijven en de voedselvoorziening van het land in gevaar brengen, meldt The Times.
De erfbelasting, voorgesteld door minister van Financiën Rachel Reeves, presenteert een heffing van 20 procent op boerderijen met een waarde boven 1 miljoen Britse pond. Het beleid, bedoeld om jaarlijks 520 miljoen Britse pond (omgerekend ruim 620 miljoen euro) aan belastinginkomsten te genereren, treft volgens de overheid slechts een kwart van de Britse boerderijen. De Labour-regering verdedigt de belastinghervorming als een noodzakelijke stap om een begrotingstekort van 22 miljard pond aan te pakken.
Maar boerenorganisaties, waaronder de National Farmers’ Union (NFU), schatten dat tot twee derde van alle bedrijven onder de nieuwe regels zal vallen. “Veel boeren zijn vermogend op papier, maar cash-arm,” vertelt Tim Taylor, een van de organisatoren van de staking, meldt nieuwsmedium Business Matters. “Deze maatregel dwingt families tot het verkopen van land en bedreigt bedrijven die al generaties bestaan.”
Protest van historische omvang
De staking richt zich voornamelijk op niet-bederfelijke producten zoals vlees en gewassen. Melk en eieren worden wel geleverd om voedselverspilling te voorkomen. Naast de werkonderbreking is op 19 november een grote protestmars gepland in Londen, waarbij meer dan 10.000 boeren naar verwachting zullen deelnemen. Ongeveer 2.000 van hen hebben afspraken met parlementsleden om hun zorgen persoonlijk toe te lichten.
De staking krijgt extra urgentie door de uitspraken van John McTernan, een voormalig adviseur van Labour-premier Tony Blair. McTernan suggereerde dat boeren net zoals de mijnwerkers in de jaren ’80 “verslagen konden worden”. Premier Keir Starmer distantieerde zich snel van deze opmerkingen, maar de schade was al aangericht.
De onvrede binnen de agrarische gemeenschap is niet nieuw. Eerder dit jaar protesteerden duizenden boeren in Wales tegen een duurzaamheidsplan van de Labour-regering, dat hen verplichtte 20 procent van hun land te reserveren voor natuurbehoud. Dat voorstel werd na massaal protest uitgesteld tot 2026. Toch blijven veel boeren zich bedreigd voelen door wat zij zien als een opeenstapeling van regels en belastingen.
Voor Gareth Wyn Jones, een boer uit Wales, raakt de kwestie persoonlijk. Zijn familie runt al 375 jaar dezelfde boerderij, maar de erfbelasting zou dit erfgoed kunnen beëindigen. “Mijn kinderen zouden alles kwijtraken,” zei hij.
Daarnaast heeft het beleid ook een psychologische impact. Hulplijnen rapporteren een toename van meldingen van stress en depressie onder boeren. Het tragische verhaal van een boer in South Yorkshire, die zelfmoord pleegde om zijn kinderen te beschermen tegen de financiële lasten van de erfbelasting, onderstreept de ernst van de situatie.