EU treedt op tegen Big Tech: Meta beboet voor machtsmisbruik
Meta, het moederbedrijf van Facebook, is door de Europese Commissie beboet met 797,7 miljoen euro. De techgigant wordt gestraft voor machtsmisbruik op zijn advertentieplatform Marketplace. De boete is het gevolg van een jarenlang onderzoek naar oneerlijke concurrentiepraktijken.
Op Facebook Marketplace kunnen gebruikers tweedehands spullen kopen en verkopen. Volgens de Europese Commissie misbruikt Meta zijn machtspositie door Marketplace te koppelen aan Facebook. Deze koppeling zorgt ervoor dat miljarden gebruikers automatisch toegang hebben tot de marktplaats, ook als ze hier niet om vragen. Dit geeft Meta een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten zoals eBay en het Nederlandse Marktplaats.
Daarnaast stelt de Commissie dat Meta adverteerders dwingt om gebruikersdata te delen. Meta gebruikt deze gegevens vervolgens om zelf concurrerende advertentiediensten te verbeteren, wat ten koste gaat van andere platforms. Dit versterkt de marktdominantie van Meta en beperkt de keuzevrijheid voor consumenten.
De boete hing al langer in de lucht. Bijna twee jaar geleden opende de Europese Commissie een formeel onderzoek naar de praktijken van Meta. Eerder dit jaar berichtte persbureau Reuters dat de boete mogelijk zou oplopen tot 12 miljard euro. Het uiteindelijke bedrag blijft met 797,7 miljoen euro echter flink lager dan verwacht.
Meta noemt de beschuldigingen "ongefundeerd" en kondigt aan in beroep te gaan. Het bedrijf stelt dat er geen bewijs is dat concurrenten of consumenten schade hebben geleden door de werkwijze van Marketplace. Eerder probeerde Meta al concessies te doen door minder gebruik te maken van reclamegegevens van concurrenten, maar dat bleek niet voldoende om de sanctie af te wenden.
Deze zaak is een nieuwe stap in de striktere aanpak van grote techbedrijven door de Europese Unie. Onder leiding van Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft de EU al meerdere boetes uitgedeeld aan bedrijven als Google en Amazon wegens machtsmisbruik en oneerlijke concurrentie. Vestager wil hiermee een gelijk speelveld creëren voor bedrijven en consumenten beschermen tegen monopolies.