Boer Arjen in tranen door overheidsbeleid: 'Ze maken je kapot'
Boer Arjan is ten einde raad. Tweederde van zijn veestapel moet binnen een half jaar weg, anders krijgt hij een dwangsom van 117.000 euro per kwartaal. "Er is geen ochtend voorbij gegaan dat ik niet in de melkstal sta te janken. Ze maken je kapot", zegt hij in een oud interview met nieuwsomroep RTV Oost.
Het boerenbedrijf van Arjen ligt 13 kilometer van het dichtstbijzijnde natuurgebied. Voor uitbreidingen was jarenlang geen natuurbeschermingswet-vergunning nodig; een zogenoemde PAS-melding volstond. Dit veranderde in 2019 toen de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig verklaarde.
Sindsdien wordt er gehandhaafd op stikstofuitstoot, wat boeren zoals Arjan in een onmogelijke positie brengt. Hoewel hij en zijn vrouw Lizet al generaties lang hun familiebedrijf runnen, staan ze nu machteloos. “Wij worden gestraft voor fouten van de overheid,” vertelde Arjen in 2022 bij RTV Oost. “Wij hebben alles volgens de regels gedaan. En nu maken ze ons kapot.”
Juridische strijd om stikstofuitstoot
PAS-melders zijn bedrijven die vóór 2019 uitbreidingen meldden bij de overheid zonder een vergunning aan te vragen. Dat was volgens de toen geldende regels voldoende. Maar na de uitspraak van de Raad van State, die het PAS ongeldig verklaarde, kwamen duizenden bedrijven in juridische onzekerheid. De overheid beloofde een oplossing te vinden, maar dat is tot op heden niet gelukt. In de tussentijd worden
PAS-melders steeds vaker geconfronteerd met handhaving, soms op aandringen van milieuorganisaties. Arjan vertelt bij RTV Oost: “Onze naam werd gebruikt in een rechtszaak door een milieuorganisatie. De provincie zegt dat ze niets anders kunnen dan handhaven na de uitspraak van de rechter.”