Rechter sluit discriminatie Belastingdienst niet uit
De Nederlandse Belastingdienst onderzocht onterecht de As-Soennah-moskee in Den Haag op gesjoemel met giften. Dat stelt de rechtbank in Den Haag volgens NRC in een vonnis dat vandaag wordt gepubliceerd. Het gaat volgens de krant nog verder: De Belastingdienst zou islamitische organisaties in het algemeen als frauderisico zien, waarbij discriminatie volgens de rechtbank niet kan worden uitgesloten.
De as-Soenah-moskee raakte enkele jaren geleden in opspraak omdat de Belastingdienst een onderzoek naar de religieuze instelling opende. Daardoor verloor de moskee onder meer haar ANBI-status. Giften konden daardoor niet meer worden afgetrokken van de belasting, wat veel impact heeft op een organisatie die afhankelijk is van giften. De moskee was het niet eens met de Belastingdienst en spande een zaak aan. Volgens hen werd het onderzoek uitgevoerd specifiek vanwege hun islamitische achtergrond.
De rechter geeft de moskee daarin gelijk, zo blijkt volgens NRC uit het vonnis. In de uitspraak staat dat hetzelfde team dat ook verantwoordelijk was voor de toeslagenaffaire, zich ook specifiek richtte op islamitische organisaties. Het team stelde dat deze organisaties op grote schaal frauderen met giften. Deze aanname werd zonder onderbouwing een memo geschreven. Daarop werden er meerdere onderzoeken gestart. Opvallend is dat donaties aan kerken niet werden onderzocht, tenzij ze afkomstig waren van allochtonen.
Het onderzoek van de as-Soenah-moskee is door de rechter ongeldig verklaard en de moskee krijgt de eerdergenoemde ANBI-status weer terug.