'Klimaatcriminaliteit': wie beschermt onze natuur tegen windparken?
Oud-minister en columnist Ronald Plasterk heeft op platform X (voorheen Twitter) opnieuw de aandacht gevestigd op de gevolgen van windparken voor de natuur. Hij deelde een NOS-artikel uit 2018 waarin staat dat de Nederlandse overheid accepteert dat 5 procent van alle bruinvissen mag overlijden door de aanleg van windparken op zee. De reacties op zijn bericht waren fel: milieuorganisaties als Greenpeace worden verweten hun idealen te hebben verruild voor financiële belangen.
'Om de populatie bruinvissen niet in gevaar te brengen, is afgesproken dat 5 procent van alle bruinvissen mag overlijden door de aanleg van de windparken.'
— Ronald Plasterk (@RPlasterk) December 19, 2024
Het staat er echt. Waar blijft Greenpeace?
https://t.co/yLzu6kfRG6
Het artikel dat Plasterk deelde, verwijst naar berekeningen van TNO. Volgens deze analyses kunnen bruinvissen tot op 1,8 kilometer afstand van een heipaal gehoorschade oplopen door het geluid dat ontstaat bij de aanleg van windmolens. Voor bruinvissen is gehoor essentieel: het is hun primaire zintuig om te navigeren, voedsel te vinden en gevaren te ontwijken. "Een dove bruinvis is een dode bruinvis," benadrukt het rapport.
De Nederlandse overheid stelde in 2018 vast dat 5 procent sterfte acceptabel is, een besluit dat destijds nauwelijks voor ophef zorgde. Inmiddels neemt de kritiek toe, vooral uit conservatieve en klimaatsceptische hoek.