Eerste stap naar grip: strengere asielwetten unaniem gesteund door kabinet
De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met drie ingrijpende asielwetten, opgesteld door minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. De wetsvoorstellen introduceren onder andere een tweestatusstelsel voor asielzoekers, schrappen asielvergunningen voor onbepaalde tijd en verscherpen de regels voor gezinshereniging. Deze plannen zijn een van de belangrijkste pijlers van het beleid van het meest rechtse kabinet in decennia.
De wetsvoorstellen gaan nu naar de Raad van State voor advies. Daarna volgen debatten en stemming in de Tweede en Eerste Kamer. De voorstellen zijn een uitwerking van afspraken uit het hoofdlijnenakkoord van de coalitie, die bestaat uit de PVV, VVD, NSC en BBB.
De maatregelen voorzien in:
- Tweestatusstelsel: Asielzoekers krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning die na drie jaar wordt geëvalueerd. De huidige vergunningen voor onbepaalde tijd worden geschrapt.
- Beperking gezinshereniging: Strengere voorwaarden voor het nareizen van familieleden, bedoeld om de instroom van asielzoekers te beperken.
Versoepelde procedures voor terugkeer: Snellere en efficiëntere uitzetting van afgewezen asielzoekers.
In eerste instantie wilde Faber het staatsnoodrecht invoeren, wat de regering had toegestaan om zonder parlementaire instemming directe asielmaatregelen te nemen. Dit voorstel stuitte echter op weerstand in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Het noodrecht werd daarom ingeruild voor aangescherpte asielwetgeving.
Al deze maatregelen samen geven een duidelijk signaal af. Dit kabinet koerst op het strengste asielregime en de strengste toelatingseisen ooit. Het kabinet verwacht dat dergelijke maatregelen zullen bijdragen aan vermindering van de instroom en tevens een positief effect hebben op terugkeer. Daarbij gaat het om vreemdelingen die geen recht hebben op verblijf en vreemdelingen die terug kunnen wanneer de veiligheidssituatie in hun land van herkomst verbetert. Door minder instroom en meer terugkeer neemt ook de druk af op IND en asielopvang, en daarmee de druk op huisvesting, zorg en onderwijs", stelt minister Faber in een reactie.