Nissan schrapt woke-beleid na rechtse kritiek
Nissan Motor, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, heeft aangekondigd zijn DEI-initiatieven voor diversiteit, gelijkheid en inclusie aanzienlijk terug te schroeven. Deze beslissing komt na gesprekken met de conservatieve activist Robby Starbuck, die eerder campagnes heeft gevoerd tegen bedrijven zoals Walmart en Tractor Supply. Deze bedrijven pasten na soortgelijke druk hun DEI-beleid aan.
Nissans Amerikaanse tak zal stoppen met het financieren van Pride-evenementen en het gebruik van aanname- en promotiequota voor diverse kandidaten. Ook worden trainingen herzien, waarbij de focus verschuift naar puur zakelijke doelstellingen. DEI- en lhbti-gerelateerde eisen zullen verdwijnen. Daarnaast stopt Nissan met deelname aan de Corporate Equality Index van de Human Rights Campaign. Deze index beoordeelt bedrijven op hun inzet voor LGBTQ-gelijkheid.
Jeremie Papin, de vertrekkende voorzitter van Nissan Americas, zou deze veranderingen hebben bevestigd in een interne brief, gedeeld door Starbuck in een videopost. Nissan heeft vooralsnog niet publiekelijk gereageerd op de onthullingen, meldt New York Post.
Een conservatieve campagne
Robby Starbuck, een uitgesproken criticus van wat hij “wokeness” noemt, beschouwt de veranderingen bij Nissan als een overwinning. “Het is mijn doel dat elke inwoner in Tennessee naar zijn werk kan gaan zonder geconfronteerd te worden met wokeness,” verklaarde Starbuck in een video op X (voorheen Twitter). Nissan, dat een grote werkgever is in de staat Tennessee, speelde volgens hem in op zijn kritiek voordat hij zijn 730.000 volgers zou inschakelen voor een boycotcampagne.
“Het is dankzij Elon Musk, die X heeft gekocht, dat ik deze bedrijven onder druk kon zetten,” voegde Starbuck eraan toe. “Zonder zijn aanpassingen aan het platform zou mijn account waarschijnlijk geblokkeerd zijn.”
Nissan is niet het enige bedrijf dat zijn DEI-programma’s herziet. Grote namen zoals Tractor Supply, John Deere, Harley-Davidson, Lowe’s, Ford en Walmart hebben hun beleid eveneens aangepast na vergelijkbare oproepen tot boycot door Starbuck. Deze ontwikkelingen markeren een bredere verschuiving in het bedrijfsleven, waarbij conservatieve stemmen een grotere invloed lijken te krijgen op bedrijfsstrategieën.
Trump en diversiteitsbeleid
De veranderingen komen op een moment van toenemende politieke druk tegen diversiteitsinitiatieven. Donald Trump, de gekozen president voor 2025, heeft herhaaldelijk zijn afkeer van DEI-programma’s uitgesproken. Tijdens zijn eerste termijn tekende Trump in 2020 een presidentieel decreet om DEI-initiatieven en lessen in kritische rassentheorie te beperken. Hoewel dit besluit op de eerste dag van het presidentschap van Joe Biden in 2021 werd ingetrokken, lijkt Trump vastbesloten om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten.