Autobelastingen op de schop? Elektrisch rijden dreigt gat van 4 miljard te slaan in begroting

De overstap naar elektrisch rijden heeft flinke gevolgen voor de schatkist. Demissionair staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) luidt de noodklok: als er niets verandert, loopt de overheid tegen 2040 zo’n vier miljard euro per jaar mis.
Tijdens een uitzending van Sven op 1 Zomereditie legt Van Oostenbruggen uit dat het huidige belastingstelsel onvoldoende is voorbereid op een emissievrij wagenpark. “We zijn bezig met een transitie naar elektrische auto's, maar elektrische auto's rijden niet op veraccijnsde benzine,” stelt hij. En dat betekent: minder accijnsinkomsten.
De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch rijden stevig. Wie elektrisch rijdt, betaalt nu minder motorrijtuigenbelasting en bijtelling. Tegelijkertijd zijn elektrische voertuigen gemiddeld juist zwaarder dan brandstofauto’s. Van Oostenbruggen noemt dit “oneerlijk”: het huidige systeem rekent juist extra belasting op basis van gewicht, maar elektrische auto’s – de zwaarste voertuigen op de weg – profiteren van korting.
“Mijn Fiat is vijfhonderd kilo en mijn Volvo V60 is 2300 kilo. Dus het is echt een waanzinnig verschil”, aldus de staatssecretaris. Hij stelt voor om in de toekomst te kijken naar belasting op basis van oppervlakte in plaats van gewicht. “Oppervlakte is een wat neutralere maat.”
Een andere optie is het veelbesproken rekeningrijden: belasting op basis van gereden kilometers. Dat idee ligt al jaren politiek gevoelig, maar volgens Van Oostenbruggen groeit het draagvlak. Ook belangenorganisaties als BOVAG en de RAI Vereniging steunen het plan. “Als je niets doet, krijg je een gat in de begroting en gaan we elkaar de harses inslaan over 4 miljard euro,” zegt hij.
Van Oostenbruggen benadrukt dat hij niet meteen knopen wil doorhakken, maar dat het probleem nu wel op tafel ligt. “Een goede verbouwing van het autobelastingstelsel is een goede zaak.” In 2035 moet 95 procent van het Nederlandse wagenpark emissievrij zijn. Vanaf 2030 mogen alleen nog nieuwe elektrische auto's worden verkocht. Dat betekent minder inkomsten uit benzineaccijns, minder BPM, minder motorrijtuigenbelasting. Zonder hervorming van het stelsel zal dat grote gevolgen hebben voor de overheidsfinanciën.