Faber gaat voor strenger beleid: wil duur asielvergunningen oorlogsvluchtelingen drastisch verkorten
De verblijfsvergunning voor oorlogsvluchtelingen in Nederland gaat mogelijk van vijf naar twee jaar. Dit plan presenteerde asielminister Marjolein Faber na een bezoek aan Denemarken, een land dat bekend staat om zijn strenge asielbeleid. "Het is hier in Denemarken heel sober, dan krijg je een ander verhaal," aldus Faber. Ze wil dat Nederland een vergelijkbaar strenger asielbeleid voert.
Minister Faber wil daarnaast af van de huidige praktijk waarbij asielzoekers na vijf jaar een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunnen krijgen. In Nederland krijgen vluchtelingen die vanwege oorlog of tijdelijke omstandigheden asiel aanvragen nu direct een vergunning voor vijf jaar, voordat ze een aanvraag kunnen indienen voor permanente verblijfstatus. Volgens Faber maakt deze aanpak Nederland te aantrekkelijk voor asielzoekers.
Denemarken verstrekt alleen kortlopende vergunningen aan oorlogsvluchtelingen, en Faber ziet hierin een voorbeeld voor Nederland. "Van de onbepaalde vergunning wil ik helemaal af. Onze tijdelijke verblijfsvergunning duurt nu nog vijf jaar, maar als het aan mij ligt wordt dat ook gewoon twee jaar," stelt ze tegenover De Telegraaf.
Net als Denemarken, wil ik voor Nederland weer grip hebben op ons eigen asielbeleid. Daarom reisde ik af naar Kopenhagen: om meer te horen over de Deense aanpak, en samen op te trekken in Europa. pic.twitter.com/lwsbWz1eaC
— Marjolein Faber (@MinisterAenM) September 24, 2024
Het verkorten van de verblijfsvergunning en het afschaffen van de onbepaalde vergunning zullen volgens Faber ook gevolgen hebben voor gezinshereniging. Deze kan lastiger worden gemaakt, bijvoorbeeld door eisen te stellen zoals een vast inkomen en huisvesting. "Dat is meer dan genoeg," vindt Faber. Ze benadrukt dat asielzoekers nog steeds de mogelijkheid hebben om een nieuwe vergunning aan te vragen en op termijn Nederlander te worden, maar dit zal een langduriger proces worden.