Oliebollenbakker bedreigd na hoofddoek-incident
Een Utrechtse oliebollenbakker is in een storm van kritiek beland nadat hij een 15-jarig meisje afwees voor een baan omdat ze haar hoofddoek wilde blijven dragen tijdens het werk. Volgens de eigenaar, Steff Rouleaux, heeft zijn beslissing niets te maken met discriminatie, maar alles met veiligheid. Toch heeft het incident geleid tot felle reacties, zowel online als in de stad.
Het incident vond plaats bij oliebollenkraam Oliebollen Utrecht op het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum. Rouleaux vroeg tijdens het sollicitatiegesprek aan het meisje of ze haar hoofddoek zou willen dragen tijdens het werk. Toen zij bevestigend antwoordde, zei hij dat een baan er dan niet in zat. De moeder van het meisje filmde het gesprek en het filmpje ging viraal. Binnen korte tijd stroomden (haat)reacties binnen op de sociale media van de kraam, die inmiddels offline zijn gehaald.
Volgens Rouleaux is het dragen van een hoofddoek een veiligheidsrisico. “We werken hier met hete olie en krachtige apparaten. Als een kledingstuk vast komt te zitten, kan dat ernstige gevolgen hebben.” Hij benadrukt dat hetzelfde geldt voor petten, sjaals en harige truien. “Het heeft niets met die hoofddoek op zich te maken", zegt hij tegenover het AD.
Het voorval heeft de gemoederen in Utrecht flink beziggehouden. Sommige bewoners uiten begrip voor de bakker. “Hij mag zijn eigen beleid bepalen,” zegt een omstander. Anderen, zoals de 16-jarige Jana die zelf een hoofddoek draagt, zijn boos. “Ik zou daar niet eens meer willen werken.”
Mina (12), een andere omstander, wijst op alternatieven: “Er zijn strakke sporthoofddoeken die veilig zijn om te dragen.” Ze wijst erop dat het beleid niet consequent lijkt: “Mensen met oorbellen mogen daar toch ook werken?”
Het incident heeft ook geleid tot politieke reacties. Mahmut Sungur, fractievoorzitter van Denk in Utrecht, noemde het afwijzen van het meisje “keiharde discriminatie” en kondigde aan zich in te zetten om de vergunning van de oliebollenkraam in te laten trekken. Wethouder Susanne Schilderman (D66) kiest echter voor de dialoog en wil beide partijen bij elkaar brengen. “Vaak blijken uit zulke gesprekken de overeenkomsten groter dan de verschillen", aldus de wethouder.
De controverse heeft geleid tot bedreigingen en geweld. Vrijdagmiddag werd een ruit van de kraam ingegooid, waarna Rouleaux besloot zijn zaak tijdelijk te sluiten. De politie onderzoekt de zaak en roept op tot kalmte.