Kabinet wil politie laten meekijken in besloten Telegramgroepen
Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat de politie meer mogelijkheden moet geven om undercover mee te kijken in besloten Telegramgroepen. De Tweede Kamer heeft vorige week een motie aangenomen die de regering hiertoe oproept. De motie kreeg brede steun, met 140 stemmen voor en slechts 9 tegen. Alleen DENK, FvD en de Partij voor de Dieren stemden tegen.
Telegram wordt vaak gebruikt vanwege de privacyvriendelijke functies, zoals versleutelde berichten en besloten groepen. Dit maakt het platform echter ook populair bij mensen die strafbare feiten bespreken of plannen. Kamerleden Yeşilgöz (VVD), Van der Plas (BBB) en Wilders (PVV) vinden dat de huidige mogelijkheden van de politie om toezicht te houden op deze groepen onvoldoende zijn. In hun motie stellen zij dat Telegram nauwelijks toezicht houdt op strafbare uitingen en dat de politie meer bevoegdheden nodig heeft.
Momenteel mag de politie alleen 'meekijken' in open Telegramgroepen. In besloten groepen, waarvoor een link of uitnodiging nodig is, mag de politie niet zonder meer binnenkomen. Minister Van Weel (Justitie) noemt dit een grote uitdaging. “Moderne social media-platforms raken al snel aan de privacywetgeving,” aldus de minister.
Wat staat er in het voorstel?
Het wetsvoorstel moet de politie in staat stellen om ook in besloten groepen te infiltreren. Volgens Van Weel is een goede balans tussen veiligheid en privacy belangrijk. “We maken tot op zekere hoogte inbreuk op de privacy van mensen. Daarom willen we ook een sterke toezichtsrol inbouwen.”
De details van het wetsvoorstel worden nog uitgewerkt, maar het kabinet verwacht dit voor de zomer van 2025 naar de Kamer te sturen. Er wordt rekening gehouden met de zorgen van privacygroepen, die waarschijnlijk bezwaar zullen maken tegen de inbreuk op persoonlijke vrijheid.
De motie kreeg brede steun van partijen als VVD, BBB, PVV, CDA, en D66. De tegenstemmen kwamen van DENK, FvD en PvdD, die vrezen dat het wetsvoorstel te veel inbreuk maakt op de privacy van burgers. Critici wijzen erop dat dergelijke bevoegdheden kunnen leiden tot machtsmisbruik of een glijdende schaal, waarbij meer surveillance normaal wordt.