Rechts moet besturen, niet alleen klagen: BBB-Europarlementariër Sander Smit over de EU en Trump
In een nieuwe videocast-aflevering gaat Sander Smit, Europarlementariër voor de BBB, in gesprek met Bart Reijmerink over de toekomst van Europa, de boerenstrijd in Brussel en wat de overwinning van Donald Trump betekent voor de EU. Waarom is het cruciaal dat rechtse partijen verantwoordelijkheid nemen en niet blijven roepen vanaf de zijlijn? Wat kunnen boeren verwachten van Brussel? En hoe raakt Trumps politiek ons in Europa?
Sander Smit geeft scherpe inzichten, geen blad voor de mond, en legt uit waarom een sterke rechtse stem nodig is aan de bestuurlijke tafel. Blijf kijken voor een krachtig gesprek dat boeren, burgers en Europa raakt.
Van beleidsmedewerker naar Europarlementariër
Sander Smit, met een achtergrond in bestuurskunde en jarenlange ervaring als beleidsmedewerker binnen het Europees Parlement, vertegenwoordigt sinds 2023 de BBB. Hij geeft leiding aan de tweekoppige delegatie van BBB in de EVP-fractie, de grootste centrum-rechtse fractie in het Europees Parlement. “We bevinden ons aan de sociaal-conservatieve rechterkant van de EVP,” legt Smit uit. “Dat vraagt om stevig onderhandelen binnen een fractie van bijna 190 Europarlementariërs.”
De BBB-delegatie, bestaande uit Smit en collega Jessica van Leeuwen, heeft volgens hem al indruk gemaakt. “De boerenprotesten en de verkiezingsoverwinning van BBB hebben veel aandacht getrokken in Europa,” vertelt hij. “Andere lidstaten kijken nauwgezet naar hoe wij de politieke koers proberen te corrigeren.”
“Rechts moet de koers bepalen”
Volgens Smit moeten conservatieve partijen stoppen met “mokkend op de bank zitten” en juist actief deelnemen aan het politieke proces. “Je kunt de koers van een mammoettanker alleen veranderen als je dichtbij de kapitein zit,” stelt hij. Hij benadrukt dat BBB niet bang is om samen te werken met andere rechtse fracties, zoals de ECR (met daarin de Italiaanse Fratelli d’Italia en de SGP) en De Patriotten (met de PVV en Orbán’s Fidesz-partij).
Smit hekelt de neiging van sommige rechtse partijen om constructieve voorstellen af te wijzen omdat ze niet ver genoeg gaan. “Je moet bargaining chips verzamelen,” zegt hij. “Als je niets doet, bereik je niets.” Hij wijst erop dat rechts-conservatieven vaak te afwachtend zijn geweest in het Europese Parlement, waardoor progressieve bewegingen het speelveld domineren.
De invloed van BBB op Europese thema’s
Hoewel BBB bekend staat als een partij die vooral landbouw en platteland hoog in het vaandel heeft, benadrukt Smit dat de partij zich inzet voor een breed scala aan onderwerpen. Zo is hij lid van de commissie Justitie, Binnenlandse Veiligheid en Burgerlijke Vrijheden, waar hij werkt aan hervormingen in het migratiebeleid. “We willen asielprocedures en opvang verplaatsen naar veilige derde landen,” zegt hij.
Ook op klimaatbeleid zet BBB in op realisme. Smit is kritisch over de Green Deal en noemt deze “wel Green, maar geen deal.” Hij pleit voor technologische neutraliteit en minder bureaucratische obstakels voor kleine bedrijven. “De duurzaamheid moet sociaal-economisch haalbaar zijn,” stelt hij. “Het huidige beleid drukt vooral lasten op boeren en burgers.”
Daarnaast zet BBB zich in voor de Europese auto-industrie. Smit waarschuwt voor de impact van strengere CO₂-normen en pleit voor behoud van de verbrandingsmotor. “Het gaat niet alleen om grote automerken, maar ook om Nederlandse mkb’ers die toeleveranciers zijn van deze industrie.”
Geopolitieke uitdagingen en de invloed van Trump
Volgens Smit staat Europa voor een cruciaal kantelpunt. “De geopolitieke situatie, met de oorlog in Oekraïne en de verkiezing van Donald Trump, vraagt om realisme,” zegt hij. Hij verwacht dat Trump druk zal uitoefenen op Europa om zijn defensie-uitgaven te verhogen en wijst op de gevolgen van het Amerikaanse isolationisme. “De energiekosten in de VS zijn al veel lager dan in Europa. Dat bedreigt onze concurrentiepositie.”
Smit ziet echter ook kansen. Hij hoopt op een “realiteitscheck” binnen de EU, waarbij economische groei en veiligheid centraal staan. “We moeten leren van Trump, maar niet naïef zijn,” waarschuwt hij. “Europa moet een sterkere positie innemen en minder afhankelijk worden van de VS.”
'EU is geen foporgaan'
Tot Sloet doet Smit een oproep aan rechtse kiezers om actiever betrokken te raken bij de Europese politiek. “Het Europees Parlement is geen foporgaan,” benadrukt hij. “Als je thuisblijft, geef je anderen de macht om de koers te bepalen.”
Smit prijst de transparantie van BBB op sociale media, maar roept ook andere conservatieve bewegingen op om meer zichtbaarheid te tonen in Brussel. “De linkse ngo’s en journalisten domineren hier. Het wordt tijd dat wij, als conservatieven, onze stem laten horen.”
Met een duidelijke visie en pragmatische aanpak probeert Sander Smit de stem van BBB en haar achterban door te laten klinken in Brussel. Hoewel hij erkent dat veranderingen tijd kosten, is hij optimistisch over de toekomst. “Als we samenwerken en volhouden, kunnen we de koers van Europa corrigeren,” besluit hij. “Maar dan moeten we nu beginnen.”