Moslim die schooldirecteur in brand wilde steken, krijgt amper straf
Een Franse rechtbank heeft Ibni-Akram A. veroordeeld tot een boete van 600 euro en een verplichte inburgeringscursus, nadat hij op sociale media een schooldirecteur in Parijs met de dood had bedreigd. Volgens critici is het vonnis opvallend licht.
Op 28 februari riep de directeur van het Maurice-Ravel-scholencomplex enkele studenten tot de orde omdat zij weigerden hun sluier af te doen binnen het gebouw. Dit leidde tot een confrontatie met een volwassen studente die beweerde dat de directeur haar had geslagen. Een video met deze beschuldiging ging viraal, gedeeld door islamitische activistische groepen. Hierdoor werd de directeur het doelwit van een lastercampagne op sociale media, waarin hij werd uitgemaakt voor “hond” en bedreigd werd met de dood. Een van de berichten, afkomstig van Ibni-Akram A., luidde: “Je moet hem levend verbranden, deze hond.”
Het vonnis
De 17e kamer van de Parijse strafrechtbank oordeelde dat Ibni-Akram A. schuldig was aan het aanzetten tot haat en het bedreigen van de directeur. Naast de boete van 600 euro moet hij vijf dagen een inburgeringscursus volgen en 3.000 euro schadevergoeding betalen aan de directeur. Een symbolische euro werd toegekend aan de Nationale Unie van Onderwijsmanagementpersoneel (SNPDEN). Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar geëist, maar deze straf werd niet opgelegd.
De uitspraak leidde tot een storm van kritiek. Meester Francis Lec, advocaat van de directeur, noemde de straf “onbegrijpelijk” en “een bagatellisering van haatzaaiende uitlatingen en doodsbedreigingen”. De SNPDEN verklaart dat de lichte straf een verkeerd signaal afgeeft aan bedreigde onderwijsmedewerkers. Minister van Onderwijs Anne Genetet spreekt bij CNews eveneens haar bezorgdheid uit. Ze wijst erop dat rechters met hun beslissingen een boodschap sturen naar de onderwijsgemeenschap, en dat deze sanctie weinig vertrouwen wekt in de bescherming van docenten.
Vergelijkingen met de zaak-Samuel Paty
De bedreigingen tegen de directeur van het Maurice-Ravel-complex herinneren velen aan de zaak van Samuel Paty, de geschiedenisleraar die in 2020 werd vermoord nadat hij het doelwit was geworden van een lastercampagne op sociale media. Net als bij Paty werd ook de identiteit van de directeur publiekelijk gedeeld, wat hem blootstelde aan ernstige bedreigingen. Hoewel de situaties niet identiek zijn, benadrukt de vergelijking de potentiële gevolgen van online haatcampagnes en de verantwoordelijkheid van de autoriteiten om dergelijke dreigingen serieus te nemen.
Verdere juridische stappen
De advocaat van de directeur heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis, in de hoop dat ook het Openbaar Ministerie een strengere straf zal eisen. Ondertussen moet een tweede verdachte, die eveneens doodsbedreigingen uitte, later deze maand voor de rechter verschijnen. Tegen hem is een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden geëist.