Krijgen parken straks hondvrije zones wegens islam? Brits adviesrapport stelt het voor
Een adviesrapport van een milieugroep gelieerd aan de Britse Labour-partij doet veel stof opwaaien. Het document stelt voor om in Wales hondenvrije zones te creëren als onderdeel van de strijd tegen racisme en ter bevordering van een inclusievere samenleving, ontdekt The Telegraph. Dit heeft mogelijk te maken met de islam, waar honden bepaald niet geliefd zijn.
Het rapport, opgesteld door de klimaatgroep Climate Cymru, maakt deel uit van de bredere doelstelling van de Labour-regering in Wales om tegen 2030 een “antiracistische samenleving” te creëren. Onderzoekers adviseren om in stedelijke gebieden, zoals langs de kust van Cardiff, honden te weren van groene zones. Hoewel de exacte motivatie in het rapport niet expliciet wordt genoemd, wijzen critici erop dat het mogelijk verband houdt met culturele gevoeligheden onder migranten uit Afrika en het Midden-Oosten. In sommige culturen wordt contact met honden namelijk als onrein beschouwd.
Door deze zones te implementeren, zou volgens de milieugroep het buitenleven toegankelijker en aantrekkelijker worden voor etnische minderheden, die nu vaak barrières ervaren bij het gebruik van openbare groene ruimtes.
Reacties uit verschillende hoeken
De voorgestelde maatregel zaait verdeeldheid. Klimaatgroepen stellen dat racisme en uitsluiting nog steeds aanwezig zijn in de toegang tot natuur en openbare voorzieningen. Een focusgroep die betrokken was bij het onderzoek meldde dat sommige respondenten zich onwelkom voelen in groene gebieden vanwege hun etnische of religieuze identiteit. Verder wordt gesteld dat activiteiten zoals moestuinieren vaak “gedomineerd worden door blanke vrouwen van middelbare leeftijd”, wat volgens de groep een drempel vormt voor bredere deelname.
Andrew Davies, leider van de Conservatieve partij in Wales, veroordeelt scherp het voorstel. Hij noemt het “achterhaalde onzin” en stelt dat dergelijke ideeën volledig losstaan van de echte behoeften van de bevolking. “Dit soort maatregelen drijft de politiek verder weg van de dagelijkse zorgen van burgers,” aldus Davies.