Zeventienjarige jongen doodgestoken in Frankrijk door een Algerijn
Nog geen week na de moord op Philippine is Frankrijk opnieuw opgeschrikt door een gruwelijke moord. De 17-jarige Kilian Binard werd afgelopen zondag doodgestoken. De verdachte zou van Algerijnse afkomst zijn. Lukt het Frankrijk om het geweld te stoppen?
Een uit de hand gelopen vechtpartij
Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de moord gebeurde bij een nachtclub in de buurt van Bayeux. Binard raakte hier in gevecht op de parkeerplaats van de nachtclub waarna hij, volgens de huidige uitkomsten van het onderzoek, in zijn rug en nek werd doodgestoken.
De verdachte had een verblijfsvergunning die net met tien jaar verlengd was. Na de moord op Binard is de verblijfsvergunning ingetrokken. De verdachte heeft erkend, nadat hij dit eerst had ontkend, dat hij in het gevecht een mes heeft getrokken. Volgens de aanklager heeft de verdachte verklaard dat: "hij het mes open vouwde en gebruikte om de eerste persoon voor hem te slaan, waarbij hij niet de intentie had om diegene te doden."
Een 'vermeende medeplichtige' wordt verhoord door de politie. De medeplichtige heeft al de verplichting om Frankrijk te verlaten (OQTF) sinds januari 2023, maar dit werd niet gehandhaafd. Dit was tevens het geval voor de moordenaar van Philippine.
Nous plantions ces croix hier soir, qui symbolisaient le nombre tristement élevé de Français tombés sous les coups de l'immigration, suite à nos politiques laxistes.
— BPL ⚜️⚒️🇫🇷 (@BastienPL64) September 30, 2024
Moins de 24h plus tard, un nouveau drame endeuille notre pays.#Philippine #kilian https://t.co/hBtgDjYp9Q pic.twitter.com/EhpESr6Cyt
Onrust in Frankrijk neemt toe
De moord op Killian komt op een moment dat de moord op Philippine nog vers in het Franse geheugen zit. Ondanks dat er meer tragische moorden zijn in Frankrijk is Philippine het symbool geworden van de gevolgen van de asielproblematiek. In het publieke debat in Frankrijk wordt de moord met Killian nu, gezien de recentelijkheid en gelijkenissen met de moord op Philippine, ook als symbool ervaren.