BBB wil minder grillig beleid vanuit Den Haag
Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen heeft Henk Vermeer, fractievoorzitter van BBB in de Tweede Kamer, een pleidooi gehouden voor een degelijke begroting die rekening houdt met de lange termijn en de belangen van alle Nederlanders. Vermeer benadrukte dat een begroting over mensen gaat, en niet alleen over cijfers.
"Belastinggeld valt niet uit de lucht. Dat geld moet eerst verdiend worden," aldus Vermeer. Hij uitte zorgen over de overmatige focus op het afromen van geld, wat volgens hem afleidt van de waarde van werken en ondernemen. "Boeren en vissers verdienen een toekomst in hun beroep, in plaats van een uitkoopconstructie."
Vermeer wees erop dat middeninkomens extra steun nodig hebben en dat het overbelasten van de werkende bevolking moet stoppen. "Een sterkere koopkracht stelt mensen in staat om zelf te kiezen waar ze hun geld aan uitgeven. Het is belangrijk dat werken weer lonend wordt." Hij riep op tot een balans tussen inkomsten en uitgaven en stelde dat we op de goede weg zijn, maar dat er nog werk te doen is.
Belastinggeld valt niet uit de lucht. Dat geld moet eerst worden verdiend, zegt @henkvermeer (BBB) #AFB2024.
— BBB BoerBurgerBeweging 🍀🍀🍀 (@BoerBurgerB) October 2, 2024
👉🏼Extra steun voor middeninkomens.
👉🏼Meer stabiliteit voor gemeentefinanciën.
👉🏼Lelylijn start in Groningen, zoals afgesproken.
👉🏼Beleid op papier raakt echte mensen. pic.twitter.com/iKoRGYhSVX
Volgens Vermeer moet een betrouwbare overheid ook betrouwbaar zijn richting provincies en gemeenten. Hij pleitte voor meer stabiliteit in de financiële afspraken met deze medeoverheden. "Het Rijk hoort niet als een blind paard stampvoetend door provincies en gemeenten te daveren," zei hij. Hij stelde voor om financiële afspraken via het Gemeente- en Provinciefonds beter te verbinden aan collegeperiodes om meer stabiliteit te bieden.
Een ander punt dat Vermeer aansneed, was de noodzaak van investeringen in infrastructurele projecten zoals de Lelylijn. Hoewel hij de noodzaak van dergelijke projecten benadrukte, uitte hij kritiek op de oplopende kosten. "In de begroting is 3 miljard beschikbaar, maar nu moet er 11 miljard bij," zei Vermeer. Hij riep het ministerie van Financiën op om uitleg te geven over de sterke stijging van de kosten.
Vermeer drong erop aan om de aanleg van de Lelylijn in Groningen te starten, zodat het geld direct in het Noorden wordt geïnvesteerd. "Als we in Amsterdam beginnen en het geld is op in Emmeloord, kraait er geen haan naar. Maar als we in Groningen beginnen en in Emmeloord stoppen, staat heel Amsterdam langs de grachten met spandoeken."
Vermeer benadrukte dat de begroting draait om de mensen die het betreft. "We besluiten tenslotte niet over geld dat van de overheid is, maar van de samenleving. Het gaat om de toekomst van ons land."