LightHouseTV wil nieuwe stem zijn in Nederlands medialandschap: “Een baken van licht in een verwarrende tijd”

In dit speciale interview spreekt NR-hoofdredacteur Bart Reijmerink met Bas Reijnierse, content- en redactiecoördinator van LightHouseTV. Samen blikken ze vooruit op de lancering van LightHouse TV op 5 mei en bespreken ze waarom nieuwe media zo hard nodig zijn in Nederland. Bas vertelt over de missie van LightHouseTV, de breuk met Blckbox, en de uitdagingen die nieuwe media vandaag de dag tegenkomen. Ze gaan in op het groeiende wantrouwen richting traditionele media, de rol van onafhankelijke platforms, en hoe LightHouseTV een baken wil zijn voor mensen die op zoek zijn naar eerlijke informatie en verdieping. Wilt u Lighthouse TV steunen? Ga dan nu naar hun crowdfund-pagina: klik hier!
Volgens Reijnierse is er sinds de coronacrisis een groeiend wantrouwen richting de traditionele media. “Mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd. Er wordt vaak maar één kant van een verhaal belicht”, stelt hij. LightHouseTV wil dat gat vullen door onderwerpen aan te pakken die in andere media onderbelicht blijven.
Reijnierse benadrukt dat LightHouseTV niet per se een “anti-geluid” wil zijn, maar vooral een aanvulling. “Wij willen niet tegenover de gevestigde media staan, maar juist de onderwerpen belichten die zij laten liggen”, aldus Reijnierse.
Breuk met Blackbox
De oprichting van LightHouseTV volgde op een breuk met Blckbox, waar Reijnierse eerder werkte. Volgens hem lag de kern van het conflict bij het terughalen van een oud stichtingsbestuur waarmee eerder onenigheid was. “We vertrouwden hen niet meer. Toen dachten we: waarom blijven we in een organisatie waar we ons niet in kunnen vinden, als we ook opnieuw kunnen beginnen?”
De naam Lighthouse (vuurtoren) is volgens Reijnierse symbolisch gekozen. “In een medialandschap waar mensen niet meer weten wat waar is, willen wij het lichtpunt zijn dat richting geeft. We willen het baken zijn dat duiding geeft en een betrouwbare bron biedt.”
De eerste uitzending op 5 mei zal nog vanuit een onvoltooide studio plaatsvinden. De kijkers worden meegenomen in de opbouw en ontwikkeling van het platform. “We willen dat mensen zich betrokken voelen. Niet alleen als toeschouwer, maar als onderdeel van een community", aldus Reijnierse. Ook komt er ruimte voor publiek om tips te geven en input te leveren.
Media als waakhond van de democratie
Reijnierse onderstreepte het belang van journalistiek als waakhond van de democratie. “Journalistiek moet er zijn voor de burger. Veel mensen herkennen zichzelf niet meer in wat traditionele media brengen. Wij willen dat gat vullen en de stem van de kijker vertolken.”
De uitdagingen zijn niet gering. Nieuwe media hebben te maken met beperkingen op platforms als YouTube en met politieke druk, zeker rond onderwerpen als klimaat en migratie. Toch blijft Reijnierse optimistisch. “Het succes van alternatieve media in de VS, zoals Joe Rogan en Tucker Carlson, laat zien dat mensen op zoek zijn naar nieuwe geluiden. Ik hoop dat die beweging ook naar Europa overslaat.”