App speurt insecten in je eten op: Duits initiatief verzet zich tegen ‘globalistische voedselagenda’

In een tijd waarin meelwormen, krekels en buffalolarven steeds vaker in Europese supermarktschappen opduiken, is in Duitsland een opmerkelijke app gelanceerd. De app InsectInspect is speciaal ontwikkeld om verborgen insecteningrediënten in voedsel op te sporen. Met een simpele scan geeft de app direct aan of er sprake is van insectenmeel - tot grote opluchting van consumenten die daar absoluut geen trek in hebben.
Het gebruik van insecten als eiwitbron wordt door veel overheden en internationale instellingen gepromoot als duurzaam en toekomstbestendig. Zo zijn er al koekjes, brood, snacks en pasta’s met insectenmeel op de markt. Alleen: dat staat niet altijd even duidelijk op het etiket. In plaats van ‘krekelmeel’ staat er bijvoorbeeld Acheta domesticus – de Latijnse naam voor de huiskrekel.
Voor veel mensen is dat een probleem. Niet alleen uit weerzin, maar ook vanwege allergieën, religieuze of culturele bezwaren, of simpelweg omdat ze zélf willen beslissen wat ze eten.
Technologie als tegengeluid
Daar speelt InsectInspect op in. De Duitse ontwikkelaars maakten een app die voedselverpakkingen scant en meteen signaleert of er insecten of afgeleide stoffen in zitten. Dat doet de app via slimme beeldherkenning en een database van bekende insectencodes en -ingrediënten.
De oprichters stellen dat hun app niet zomaar een handig hulpmiddel is, maar een ethisch antwoord op wat zij zien als “een voedseltransitie die van bovenaf wordt opgelegd”. Zij noemen het een manier voor burgers om “controle te houden over hun bord”.
Vooral nuttig voor gevoelige groepen
Naast morele en politieke motieven speelt ook gezondheid een rol. Voor mensen met een insectenallergie kunnen zelfs kleine hoeveelheden gevaarlijk zijn. Veganisten willen producten zonder dierlijke ingrediënten. En sommige mensen gruwen gewoon van het idee dat ze ongemerkt kevers of krekels eten. InsectInspect biedt hen houvast.
“Het gaat om transparantie,” aldus de makers. “In veel producten zitten insecten verwerkt zonder dat de consument het doorheeft. Deze app geeft mensen de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken.”
Verzet tegen de voedselelite
Op sociale media wordt de app geprezen als ‘een daad van verzet tegen de globalistische voedselagenda’. Kritiek op het promoten van insectenvoeding is niet nieuw. Tegenstanders vrezen dat traditionele eiwitbronnen zoals vlees en zuivel steeds verder worden ontmoedigd en vervangen door alternatieven waar niet iedereen op zit te wachten.
Toch benadrukken de ontwikkelaars dat InsectInspect niet is bedoeld als wetenschappelijk hulpmiddel. Het detecteert geen insecten in de natuur of bij biologisch onderzoek, maar is puur gericht op consumententoepassing. Wel overwegen ze uitbreidingen, zoals waarschuwingen bij horeca of kantines.
Insecten op de Europese voedselmarkt
De Europese Unie heeft de afgelopen jaren verschillende insectensoorten goedgekeurd voor menselijke consumptie, waaronder de gele meelworm (Tenebrio molitor), de huiskrekel (Acheta domesticus), de Afrikaanse treksprinkhaan (Locusta migratoria) en de larven van de graanschimmelkever (Alphitobius diaperinus).
Deze goedkeuringen zijn het resultaat van strikte veiligheidsbeoordelingen door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en vallen onder de Novel Food-verordening die sinds 2018 van kracht is. Insecten worden beschouwd als een duurzame en voedzame alternatieve eiwitbron, met een lagere milieu-impact dan traditionele veeteelt. Dit wordt betwist door onder meer oud-Europarlementariër Rob Roos.
Hoewel de consumptie van insecten in Europa nog beperkt is, groeit het aanbod van producten met insectenmeel, zoals brood, pasta en snacks, gestaag. Consumenten worden via duidelijke etikettering geïnformeerd over de aanwezigheid van insecten in voedingsmiddelen, inclusief waarschuwingen voor mogelijke allergische reacties bij mensen met bestaande allergieën voor schaaldieren, weekdieren of mijten.