Omtzigt, die maar kort aanwezig kon zijn bij het debat omdat er gelijktijdig ook nog een debat plaatsvond over de compensatie van de toeslagenslachtoffers, is van mening dat de huidige regelgeving "goed te doen is".
Het kabinet wil met het aanpassen van de huidige transgenderwet een horde wegnemen voor mensen die hun geslacht willen wijzigen in het paspoort. Als het plan doorgaat, kan iedereen vanaf 16 jaar straks bij de gemeente aangeven man of vrouw te zijn zonder medische verklaring. Met de huidige wet is een verklaring van de arts nog verplicht. Daarnaast kunnen jongeren onder de zestien met toestemming van de rechter kiezen voor een M of V in het paspoort.
Omtzigt uitte dinsdagavond hier zijn bedenkingen over uit: "Ik denk dat de huidige regeling goed te doen is. Ik wacht met grote belangstelling de beantwoording van de minister af, maar ik heb grote twijfels of het verstandig is om de leeftijdsgrens te verlagen en de deskundigenverklaring los te laten."
Daarnaast wil Omtzigt, die samen met JA21 een speciaal amendement heeft ingediend, voorkomen dat mensen die veroordeeld zijn voor een zedenmisdrijf zonder deskundigenverklaring hun geslacht kunnen veranderen.
"Ik hecht eraan dat ik één amendement toelicht, dat ik samen met JA21 heb ingediend. Er is hier een uitgebreide discussie, ook buiten, over de vraag of er misbruik kan worden gemaakt. Daarom hebben we een amendement ingediend waarmee we regelen dat als deze wet wordt aangenomen, de deskundigenverklaring niet vervalt voor mensen die een veroordeling hebben voor een zedenmisdrijf. Als u veroordeeld bent voor een zedenmisdrijf en u wilt een verandering ondergaan, dan zult u alsnog die deskundigenverklaring moeten halen."
"Daar is door een aantal mensen, ook op sociale media, op gereageerd van: u haalt twee dingen door elkaar. Die dingen wil ik juist uit elkaar halen. Ik wil juist zeggen dat wij aan mensen die in de kinderopvang werken een vog vragen om dit te voorkomen. Als we die vog vragen, doen we dat omdat we een zaak als de misbruikzaak van Robert M. willen voorkomen. Dat is dus niet omdat we tegen al die medewerkers zeggen: u heeft misschien wel een misbruikzaak. Het feit dat je dit vraagt zegt dus niks over transgenders. Die probeer je juist hiermee gescheiden te houden."
Op woensdag gaat de termijn van de Tweede Kamerinbreng over dit onderwerp verder.