In 2012 schoot een man 26 mensen dood in Sandy Hook: een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut. De schietpartij gold als de dodelijkste aller tijden op een Amerikaanse basisschool. Onder de slachtoffers bevonden zich twintig kinderen van zes en zeven jaar.
Het land was in rouw, maar de Amerikaanse radiomaker Alex Jones had zijn eigen opvattingen over het incident. Hij beweerde dat de schietpartij in scène was gezet door de Amerikaanse overheid om meer draagvlak te creëren voor een wapenverbod. De slachtoffers zouden volgens hem acteurs zijn geweest, en er was niemand echt gestorven.
De nabestaanden van acht omgekomen slachtoffers waren echter onthutst over Jones' beweren. Ze besloten hem aan te klagen. De nabestaanden stelden namelijk dat zij grote schade hadden geleden door Jones' uitspraken, onder andere omdat zij online doodsbedreigingen zouden hebben ontvangen van Jones' aanhangers. Jones erkende uiteindeljk dat de schietpartij niet in scène was gezet, maar hij weigerde zijn excuses aan te bieden aan de nabestaanden. Volgens hem konden zij namelijk niet genoeg de door hen geleden schade onderbouwen.
De rechter stelt de nabestaanden nu echter in het gelijk. Hij legt Jones gigantische schadevergoedingen op die hij aan de nabestaanden zal moeten betalen. In totaal gaat het om bijna 1 miljard dollar. Het is onbekend hoeveel vermogen Jones in totaal momenteel heeft. De schattingen lopen uiteen over honderdenmiljoenen dollars, maar in geen geval 1 miljard dollar.
Jones is het niet eens met de uitspraak van de rechter, en gaat in hoger beroep. Hij beweert dat het gaat om een 'schijnproces voor de bühne', en dat hij niet verantwoordelijk is voor de acties van zijn aanhangers.