Dreigingen op scholen: linkse pro-Palestijnse actiegroepen zaaien paniek
Verschillende dreigingen van aanvallen op middelbare scholen lijken afkomstig van linkse pro-Palestijnse 'actiegroepen'. De groepen lijken via sociale media berichten te verspreiden waarin de aanslagen worden aangekondigd, meldt De Telegraaf.
Chaos veroorzaken in het land
Een van de bedreigingen waarbij linkse pro-Palestijnse groepen actief zouden zijn, betreft de aankondigingen van schietpartijen op middelbare scholen in Breda. De politie geeft aan druk bezig te zijn met het achterhalen van de daders: "Wij weten ervan en ondernemen actie. Momenteel wordt alles in het werk gesteld om erachter te komen wie de dreiging heeft geuit," aldus een politiewoordvoerder.
De dreigingen in Breda staan echter niet op zichzelf. De afgelopen twee weken werden er al minstens twintig meldingen gedaan van mogelijke dreigingen op Nederlandse scholen. Het doel van de actiegroepen lijkt te zijn om "chaos te creëren." Nederlandse scholen die bedreigd worden, hebben veel last van de online bedreigingen. Meerdere middelbare scholen moesten hun deuren sluiten of politiebewaking inschakelen.
De bedreigingen zouden voor een aanzienlijk deel afkomstig zijn van pro-Palestijnse groepen. Echter, er spelen ook andere factoren mee. "We zien ook copycat-gedrag," aldus bronnen aan De Telegraaf. Ook zouden scholieren in sommige gevallen zelf betrokken zijn, bijvoorbeeld omdat ze geen zin hadden om naar school te gaan.
Volgens de politie kan door de grote toename gesproken worden van een zorgwekkende trend. Bronnen aan De Telegraaf sluiten bovendien niet uit dat vijandige landen, zoals Iran, achter de bedreigingen zitten om Nederland te destabiliseren: "Er moet worden onderzocht of hier internationale verbanden aan ten grondslag liggen. Het is namelijk niet uitgesloten dat een buitenlandse actor, zoals Iran, hierbij betrokken is. Zij hebben als doel om het Westen te destabiliseren. Dit horen wij ook in de toespraken van de Iraanse leider."
De politie roept scholieren die de ernst van de bedreigingen niet inzien op om ermee te stoppen: "Wij nemen dreigingen op scholen altijd serieus. Een deel van deze dreigingen komt ook van jongeren die zelf op die scholen zitten en het grappig vinden om bijvoorbeeld een dag niet naar school te hoeven. Zij beseffen niet dat wij dit soort meldingen zeer ernstig nemen, zeker met de schietpartijen in Amerika in ons achterhoofd, waar schoolshootings daadwerkelijk plaatsvinden. Denk aan je medeleerlingen, docenten en schoolleidingen, want voor hen creëert het veel angst en onrust," aldus een politiewoordvoerder.