Drie jaar geleden verscheen er een vernietigend rapport van het Verweij Jonker Instituut (VJI): de alFitrah-moskee in Utrecht zou 'sektarisch' zijn. In de moskee zou een deelname aan de Nederlandse samenleving worden ontmoedigd, en er zou sprake zijn van 'een intimiderende en autoritair uitgedragen salafistische sfeer', meldde Algemeen Dagblad destijds. Volgens het rapport bestond er een risico dat probleemjongeren zouden afglijden naar 'radicale salafistische denkbeelden'.
De imam die geregeld predikte bij deze moskee, was Suhayb S. Hij was afkomstig uit Syrië, maar was inmiddels woonachtig in Tilburg. In 2016 deed de opsporingsdienst tegen fraude, FIOD, een inval in zijn huis. De inval was destijds onderdeel van een grootschalig strafrechtelijk onderzoek. Suhayb S. en zijn zoon vervulden bestuursfuncties bij meer dan tien stichtingen. Maar één van de stichtingen had tonnen ontvangen van een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit, die op zijn beurt geld ontving van Al Qaida. Dit geld van Al Qaida kwam via de Koeweitse liefdadigheidsinstelling terecht bij Suhayb S. en zijn zoon. Ook ontvingen S. en zijn zoon geld uit Saoedie-Arabië, en stuurden ze zelf geld naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne, meldde Algemeen Dagblad.
In 2019 en 2020 werd S. ondervraagd door de parlementaire enquêtecommissie over vermeende ongewenste buitenlandse beïnvloeding van religieuze organisaties. De Utrechtse alFitrah-moskee weigerde echter nog altijd inzage in zijn geldstromen, zelfs hoewel de rechter had geoordeeld dat dit wel nodig was. De moskee weigerde dit 'uit principe', en beriep zich op de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging. Een advocaat van het moskeebestuur erkende toen wel dat de moskee geld had ontvangen uit Koeweit, maar volgens hem was dat "puur liefdadigheidsgeld", meldde Algemeen Dagblad. Suhayb S. werd toen ondervraagd onder ede.
Omstreden imam wordt nu toch vervolgd
Maar nu concludeert de ondervragingscommissie dat S. onder ede zou hebben gelogen tijdens deze verhoren. Dit is meineed, en dus strafbaar. Daarnaast zouden S. en zijn vrouw valsheid in geschriften hebben gepleegd door een brief aan de commissie te ondertekenen, waarin onvolledige en onware informatie stond.
Volgens het OM heeft S. gelogen over het sluiten van islamitische huwelijken, en beschikte hij niet over de jaarrekening van de stichting. Daarnaast heeft het onderzoek van FIOD valsheid in geschrifte en witwaspraktijken blootgelegd. Het zou gaan om geldstromen van tienduizenden euro's die niet op correcte wijze in de boekhouding zijn opgenomen. Daarom wordt S. na jarenlang onderzoek alsnog vervolgd vanwege meineed en witwaspraktijken.
ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers heeft gereageerd op de aankondiging van het strafrechtelijk onderzoek. Hij schrijft: 'Er zijn landen met lange armen, maar gelukkig heeft onze rechtsstaat een lange adem. Of deze Utrechtse imam tegen ons als parlementaire ondervragingscommissie heeft gelogen, moet nog blijken. Maar in ieder geval goed dat de rechter nu zal gaan oordelen.'