België biedt geen excuses aan voor koloniaal verleden: 'Opent deur naar herstelbetalingen'
Waar het in Nederland de afgelopen dagen voornamelijk ging over de excuses die premier Mark Rutte namens de staat aanbood voor de rol die de overheid speelde in het slavernijverleden, besloot men in België juist het omgekeerde. Daar vindt men excuses niet nodig, zo werd op precies dezelfde dag besloten.
In België denkt men dus wezenlijk anders over de noodzaak van excuses voor het koloniale verleden van de natie. Meer dan twee jaar hield een speciaal ingestelde commissie zich bij onze zuiderburen bezig met eventuele excuses voor het koloniale verleden. Het gaat in het geval van België om voormalige koloniën in Afrika: Congo, Burundi en Rwanda. Officiële excuses gaan er echter niet komen omdat verschillende partijen in het Belgische parlement dat niet zien zitten.
Liberale partijen als Open VLD en MR vinden excuses voor het koloniale verleden te ver gaan. Zij vinden een spijtbetuiging zoals de Belgische koning Filip in juni tijdens een bezoek aan Congo deed meer dan voldoende. Ze deden dan ook niet mee aan de uiteindelijke stemming, waardoor er geen meerderheid was voor het voorstel om excuses aan te bieden namens de staat. Ook de koning zelf zou dit standpunt delen, zo wisten verschillende Belgische media te melden.
Verschillende politieke partijen in België willen geen excuses voor het koloniale verleden aanbieden omdat dit volgens hen de deur openzet naar herstelbetalingen. Nu er geen excuses komen, is het werk van de commissie de afgelopen twee jaar voor niets geweest, zo reageerde de voorzitter van de commissie: “Het doel was klaarheid te scheppen, lessen te trekken voor de toekomst en aanbevelingen te formuleren voor verzoening en herstel”, stelde hij in een reactie.