Boeren onzeker door kortlopende contracten: ‘Geen toekomstperspectief’
Het nieuwe pachtbeleid, dat in 2025 van kracht wordt, zorgt voor onrust onder boeren. Strengere duurzaamheidsregels en kortlopende contracten maken het moeilijker voor kleine agrariërs om pachtgrond te behouden. Vooral traditionele en kleinschalige boeren voelen de druk. Hoewel de provincie stelt dat de nieuwe regels eerlijk zijn voor iedereen, vrezen boeren zoals Erik en Annegreet Boven uit Augustinusga voor hun toekomst.
Het vernieuwde pachtbeleid, goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten, richt zich op verduurzaming en innovatie. Biologische landbouw wordt gestimuleerd en de toegang tot provinciale gronden is opengesteld voor boeren met neveninkomsten. Tegelijkertijd blijven de looptijden van pachtcontracten kort: één tot drie jaar. Dit beleid stelt de provincie in staat om de gronden flexibel in te zetten voor eigen doelen, maar laat boeren met onzekerheid achter.
Erik en Annegreet Boven, eigenaren van Hoeve Hoogland in Augustinusga, dreigen hun 3,5 hectare pachtgrond te verliezen. Op hun boerderij produceren ze lokaal voedsel en begeleiden ze mensen met een hulpvraag. Het stuk weidegrond is cruciaal voor hun bedrijfsvoering en hun maatschappelijke bijdrage.
“Het weiland is niet alleen belangrijk voor onze dieren, maar ook voor het leren hooi maken met de mensen die wij begeleiden", zegt Erik. Door de nieuwe regels wordt hun afhankelijkheid van de pachtgrond een struikelblok. Hoewel ze biologisch werken, beschikken ze niet over een SKAL-certificaat, een vereiste in het nieuwe beleid.
Met de dreiging van het verlies van hun pachtgrond, is het stel actief op zoek naar particuliere oplossingen. Via sociale media proberen ze een nieuw stuk weidegrond te vinden. “We hopen dat we een weiland particulier kunnen pachten. Maar we geven niet op", zegt Erik tegen Omrop Fryslân.
In een schriftelijke verklaring benadrukt de provincie Friesland dat het nieuwe beleid geen onderscheid maakt tussen grote en kleine boeren. 'Elke boer heeft dezelfde kans op provinciale pachtgronden. Het afstandscriterium is nu het belangrijkste criterium, niet meer het inkomen uit landbouw', aldus de provincie.