VVD wil NPO drastisch hervormen: dit zijn de plannen
VVD-Kamerlid Claire Martens heeft verklaard dat de huidige vorm van de NPO "niet meer van deze tijd" is. Volgens Martens komt de VVD met een plan om de NPO grondig te hervormen. Zo zouden er zogenoemde "mediahuizen" moeten worden opgericht, die elk een stroming in de samenleving vertegenwoordigen, meldt RTL Nieuws.
Radicale verandering van de NPO?
Er is al langer in de politiek kritiek op de huidige vorm van de NPO. Martens komt namens de VVD nu met plannen om de NPO daadwerkelijk te hervormen. Het is nog niet duidelijk of er een meerderheid in het parlement voor de veranderingen is. De plannen zullen vandaag worden gepresenteerd.
De NPO is de afgelopen decennia, buiten wat fusies, weinig veranderd. Elke omroep heeft zijn eigen management en directie. Daarnaast wordt de zendtijd van een omroep bepaald door het aantal leden van de omroep. Martens wil dat beide nu veranderd gaan worden: "Als een omroep genoeg leden heeft, mag een omroep blijven bestaan. En als je veel leden hebt, mag je veel meer uitzenden, of je nu een groep in de samenleving aanspreekt of niet."
Volgens Martens is het huidige model van de NPO nog gebaseerd op de Nederlandse verzuiling, die al decennia niet meer actueel is. Daarnaast kosten de individuele besturen en managementlagen van de omroepen onnodig geld, aldus Martens.
Volgens de VVD moeten de omroepverenigingen overgaan in zogenoemde, nog op te richten, mediahuizen. In de verschillende huizen moeten programma's gemaakt worden die stromingen in de samenleving aanspreken. Deze huizen moeten vervolgens door één overkoepelend bestuur worden bestuurd.
Volgens Martens is het nog niet duidelijk hoeveel mediahuizen er komen, maar het is wel duidelijk dat omroepen die dezelfde stroming vertegenwoordigen bij elkaar moeten komen: "We willen dat de mediahuizen de verschillende stromingen in de samenleving duidelijk vertegenwoordigen. Dus denk aan een liberaal mediahuis, een conservatief huis enzovoort. Omroepen met dezelfde stromingen kunnen bij elkaar in een mediahuis gaan zitten."
Naast het feit dat verschillende stromingen op deze manier vertegenwoordigd worden, verwacht Martens ook dat het geld gaat besparen: "Door te stoppen met al die omroepverenigingen krijg je veel minder bestuurslagen. Het wordt daardoor compacter en bestuurbaarder, waardoor het ook allemaal minder gaat kosten. Door te werken in mediahuizen krijg je veel meer programma's die passen bij wat de samenleving wil."