Naast het feit dat BBB de grootste is geworden in alle Nederlandse provincies heeft de partij ook een flinke slag geslagen bij de waterschapsverkiezingen. Nog niet alle stemmen zijn geteld en verwerkt, maar BBB is nu al de grootste in 13 van de 21 waterschappen.
En deze overwinning heeft Nederland te danken aan GroenLinks en D66, aldus Caroline van der Plas. Haar partij was nooit van plan om mee te doen aan de waterschapsverkiezingen. Maar omdat Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GL) per se de geborgde zetels voor de waterschappen wilden afschaffen, besloot BBB toch mee te doen. De geborgde zetels zijn zetels die niet verkiesbaar zijn en naar bepaalde belangengroepen gaan.
De Unie van Waterschappen legt het als volgt uit: 'Daarnaast heeft ieder algemeen waterschapsbestuur een aantal geborgde zetels. Die zijn bestemd voor vertegenwoordigers van bedrijven (tot eind 2022), boeren en beheerders van natuurterreinen. Zij worden niet gekozen via verkiezingen, maar aangewezen door de koepelorganisaties VNO-NCW (bedrijfsleven), LTO (agrariërs) en de VBNE (Vereniging van Bos- en Natuureigenaren). Ze vertegenwoordigen een specifiek belang. Het idee hierachter is dat de sectoren die financieel bijdragen en een groot belang hebben bij waterbeheer. Daarom moeten ze verzekerd zijn van zeggenschap in de waterschapsbesturen (het ‘belang-betaling-zeggenschap’-beginsel).'
Doordat deze zetels zouden worden geschrapt, besloot BBB toch maar mee te doen. Om zo op die manier er zeker van te zijn dat de agrarische stem vertegenwoordigd zou blijven binnen dit orgaan.