Hoe Peter Gillis miljoen verdient dankzij de asielcrisis

Van 2020 tot eind 2022 heeft SBS-realityster Peter Gillis miljoenen euro's verdiend aan asielopvang. In drie verschillende etappes ontving hij honderden asielzoekers op zijn vakantiepark Parelstrand in België. Bij Goedemorgen Nederland vertelt een onderzoeksjournalist hoe Gillis de asielmiljoenen kon binnenslepen.
Uit een berekening van Quote moet Gillis minimaal vijf miljoen euro hebben verdiend met de opvang van asielzoekers in zijn vakantiepark Parelstrand te Lommel. Van de Belgische immigratiedienst Fedasil kreeg hij 18 euro per asielzoeker per nacht, en hij ving maandenlang honderden asielzoekers op.
Toen de asielzoekers er eenmaal waren, hoefde hij niets te doen. Fedasil regelde namelijk alles. Maar wel was er reden voor nodige onrust. Zo bleken asielzoekers de nodige huurschade aan te richten en overlast te veroorzaken.
Daarom besloot Gillis na de tweede groep asielzoekers ruim 4 miljoen euro te eisen van Fasilvanwege 'huurschade' die de vorige groep asielzoekers zou hebben aangericht. Uiteindelijk werd de claim verlaagd tot 300.000 euro, op de voorwaarde dat Fedasil een nieuwe groep asielzoekers zou onderbrengen op Parelstrand. Bij navraag weigerde Gillis tegenover de pers in te gaan op deze gang van zaken, meldt Quote.
Het verdienmodel van Gillis ontleed
Chiel Timmermans, journalist van het AD, legt bij Goedemorgen Nederland uit hoe Gillis die miljoenen kon binnenslepen. "Hij lijkt het echt als een lucratieve business te zien om arbeidsmigranten te huisvesten op zijn parken. Ondanks dat hij daar dwangsommen voor opgelegd krijgt. Bijvoorbeeld in het geval van Prinsenmeer. Het ligt in de gemeente Asten, maar het is in een klein dorpje, Ommel. Als je daar in een keer honderden arbeidsmigranten neerzet, dan verandert dat dorp in samenstelling natuurlijk, Dus die bewoners in dat kleine dorp dachten aan alle kanten te worden geconfronteerd met arbeidsmigranten."
Gillis had hier opmerkelijk genoeg geen vergunning voor. "Maar ze waren op dat moment continu met elkaar in gesprek om uiteindelijk ertoe te komen dat ze daar wel arbeidsmigranten mochten houden. Alleen Peter Gillis wilde er meer hebben dan dat de gemeente zag zitten. Uiteindelijk is het daar vooral op geklapt."
Gillis wist het proces altijd zo lang te traineren, dat dwangsommen hem niet boeide. "Hij gaat er tegen in protest en vindt dat het wel mag. Vervolgens wordt er een controle gehouden en blijkt dat er toch arbeidsmigranten zitten, terwijl het niet mocht. Dan wordt er een dwangsom opgelegd, die vecht hij weer aan.Soms ging er gewoon een jaar overheen, en in die tussentijd kon hij wel al die arbeidsmigranten op zijn park laten zitten en er geld aan verdienen."
VVD-prominent en Van der Valk verdienen aan asielopvang
Gillis is niet de enige die bakken geld verdient aan asielopvang. Ook Cor van Zadelhoff, een prominente VVD-donateur, heeft miljoenen euro's geïnd door zijn vastgoed beschikbaar te stellen voor de asielopvang.
Vooral tijdens de asielcrisis in 2015 gooide Van Zadelhoff hoge ogen. Toen konden eigenaren van potentiële opvanglocaties lucratieve huurprijzen vragen waarmee het COA normaliter niet akkoord zou gaan. En juist in deze crisistijd verhuurde Van Zadelhoff met een partner zo'n 600 opvangplekken in Zaandam aan het COA. Dit was voor zo'n 2,5 miljoen euro per jaar, aldus Quote.
Ook de hotelketen Van der Valk verdient veel geld aan de asielopvang. Eén filiaal in Uden krijgt zelfs bijna 30 miljoen euro voor de driejarige opvang van asielzoekers.