Amsterdam geeft bijstandsgezinnen elke maand gratis geld

In Amsterdam krijgen vanaf gisteren 300 gezinnen met een bijstandsuitkering elke maand een bedrag van 150 euro cadeau. Het gaat om een proef van de gemeente, het Kansfonds en de Hogeschool van Amsterdam. Het geld komt van Stichting RCOAK, een Amsterdams vermogensfonds, meldt AT5.
De deelnemende gezinnen wonen in Amsterdam-Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Er is één voorwaarde: er moet minstens één kind onder de 18 jaar thuis wonen. Het gaat om een schenking, dus het geld hoeft niet terugbetaald te worden. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden.
Onderzoek moet effecten in kaart brengen
Volgens de initiatiefnemers moet het experiment laten zien wat het effect is van geld geven zonder voorwaarden. De gemeente wil weten of dit de armoede, stress en het welzijn beïnvloedt. De gezinnen worden twee jaar lang gevolgd. Ook is er een controlegroep van gezinnen die het geld niet krijgen. Wethouder Marjolein Moorman legt tegenover AT5 uit waarom ze vindt dat dit nodig is. 'Het probleem van armoede is simpel: mensen hebben te weinig geld en dat brengt voortdurende stress met zich mee.'
Volgens haar is er te weinig actie vanuit het Rijk. 'Daarom pakken we nu zelf de handschoen op. Met dit programma geeft de gemeente gezinnen ademruimte, stabiliteit en waardigheid. Ik ben blij dat we in Amsterdam nu echt van start gaan.'
Bijzondere uitzondering op wetgeving
Normaal gesproken mogen gemeenten niet zomaar geld geven aan inwoners. Maar omdat dit een wetenschappelijk onderzoek is, mag het wel. Soortgelijke proeven zijn ook gestart in Zaanstad en Tilburg.
Na twee jaar stopt de gift niet in één keer. De maandelijkse bijdrage wordt dan geleidelijk afgebouwd in een periode van zes maanden. De gezinnen mogen het geld vrij besteden.
Gemeente wil effectiever beleid
De gemeente hoopt dat het onderzoek helpt bij het maken van beter armoedebeleid. Of deze aanpak in de toekomst breder wordt toegepast, hangt af van de uitkomsten van het onderzoek.
Vooralsnog roept het experiment gemengde reacties op. Voorstanders noemen het menselijk en ruimhartig. Tegenstanders zetten vraagtekens bij het zomaar uitdelen van gemeenschapsgeld.