Corruptieschandaal NAVO: witwassen en lekken geheime informatie

De NAVO is in verlegenheid gebracht door een omvangrijk corruptieschandaal binnen haar eigen inkooporganisatie. Meerdere medewerkers van het NATO Support and Procurement Agency (NSPA) worden verdacht van witwassen, corruptie en het doorspelen van geheime informatie aan bedrijven in de defensiesector. Het nieuws wordt bevestigd door verschillende Europese media.
De eerste aanhoudingen vonden deze week plaats in België, meldt de krant 7sur7. Volgens Belgische media arresteerden speurders van het nationale anti-corruptieagentschap maandag twee personen. Een van hen is inmiddels weer vrijgelaten, de ander blijft vastzitten. De arrestaties maken deel uit van een internationaal onderzoek naar verdachte militaire contracten van de NSPA.
Maar België is niet het enige land waar actie wordt ondernomen. Een anonieme NAVO-woordvoerder bevestigde tegenover persbureau AFP dat “meerdere mensen zijn gearresteerd” en dat dit is gebeurd in “een aantal landen”. Ook in Nederland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten zijn invallen gedaan en verdachten opgepakt.
Geheime informatie gelekt voor winst
Het onderzoek richt zich op vermoedelijke onregelmatigheden bij het toewijzen van defensiecontracten. Meerdere medewerkers van de NAVO-instantie zouden vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met bedrijven die meedongen naar lucratieve wapenleveringen. Deze voorkennis gaf hen een oneerlijk voordeel bij aanbestedingen.
Vervolgens zouden de betrokken NAVO-medewerkers betaald zijn via schijnconstructies met consultancybedrijven. Op deze manier zouden zij geld hebben witgewassen, waarmee zij zichzelf verrijkten – juist in een periode waarin Europese NAVO-landen miljarden investeren in herbewapening.
Eurojust leidt het onderzoek
De omvang van het schandaal is nog onduidelijk, maar de inzet is groot. De coördinatie van het strafrechtelijk onderzoek ligt bij Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking. Ook opsporingsinstanties uit de Verenigde Staten zijn betrokken bij het onderzoek.
NAVO heeft nog geen officiële verklaring afgelegd over de inhoud van de zaak. Maar de organisatie erkent dat het onderzoek loopt en spreekt van een “ernstige kwestie”.
Schade voor vertrouwen
Het corruptieschandaal is pijnlijk voor de NAVO, zeker in een tijd waarin militaire paraatheid en solidariteit centraal staan. De NAVO-landen pompen sinds de oorlog in Oekraïne recordbedragen in hun defensiebudgetten. Dat uitgerekend binnen de eigen inkoopstructuur mogelijk is gesjoemeld, ondermijnt het vertrouwen in de organisatie.
De komende weken zal moeten blijken hoe diep de zaak gaat en of er nog meer verdachten volgen. In Brussel houdt men de adem in.