'Gevaarlijke leugen': groene energie drijft prijzen op en industrie uit Nederland

Volgens de Deense klimaatauteur Bjørn Lomborg is het idee dat zon en wind fossiele brandstoffen vervangen, een ‘gevaarlijke en dure leugen’. Uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap blijkt dat landen met veel zonne- en windenergie juist kampen met hogere energierekeningen, meldt De Telegraaf.
‘We moeten de waarheid onder ogen zien’, zegt Lomborg. ‘Dat goedkope zon- en windenergie de fossiele brandstoffen aan het vervangen zijn, is een gevaarlijke en dure leugen.’
Dure energie door dubbele systemen
Lomborg wijst erop dat groene energie alleen goedkoop lijkt als de zon schijnt en de wind waait. Maar moderne landen hebben 24 uur per dag stroom nodig. Daarom zijn er fossiele back-ups nodig. ‘Dit betekent dat we niet voor één, maar voor twee energiesystemen betalen.’ Omdat fossiele centrales minder draaien, stijgen ook daar de kosten.
Duitsland en het VK hebben volgens Lomborg ‘zoveel goedkope zonne- en windenergie dat hun elektriciteitskosten tot de duurste ter wereld behoren’. Tijdens windstille en bewolkte dagen leverden zon en wind minder dan 4 procent van de stroombehoefte. ‘De volledige batterijopslag van Duitsland is in ongeveer twintig minuten leeg.’
Chemische sector voelt pijn van klimaatbeleid
De sluiting van de moderne LyondellBasell-fabriek op de Maasvlakte laat zien hoe duur het groene beleid uitpakt. ‘We kunnen hem in Nederland niet overeind houden’, zegt topman Ronald van Klaveren tegenover De Telegraaf. Redenen zijn torenhoge energiekosten, strenge regels en goedkope concurrentie uit China.
‘Eerst valt er één bedrijf, dan nog één, en opeens dondert de hele sector hier in elkaar’, waarschuwt hij. De energiekosten in Nederland liggen tot wel drie keer hoger dan in Frankrijk. ‘Het is kwart over twaalf voor de chemische industrie in Nederland.’
'Instabiliteit ligt op de loer'
Volgens Bengtsson wordt het Europese energiesysteem steeds kwetsbaarder door de eenzijdige focus op zon en wind, meldt Det goda samhället. ‘Iedereen die twijfelt, hoeft slechts een paar eenvoudige natuurkundige berekeningen uit te voeren’, stelt hij. Zonder grootschalige opslag of betrouwbare back-ups zullen schommelingen in het aanbod steeds vaker voor storingen zorgen. De situatie in Duitsland, waar zon en wind op bewolkte en windstille dagen bijna stilvallen, laat volgens hem zien wat er mis kan gaan.
Vooral windenergie noemt hij wispelturig en moeilijk voorspelbaar. ‘De rest veroorzaakt alleen maar problemen’, aldus Bengtsson. Hij legt uit dat een kleine daling in windsnelheid al snel leidt tot een flinke terugval in productie. Omdat energieopwekking toeneemt met de derde macht van de windsnelheid, zorgt een winddipje meteen voor grote gevolgen op het net.
Zon werkt niet als het moet
Ook zonne-energie is volgens Bengtsson geen stabiele factor, zeker niet in noordelijke landen zoals Zweden. 'In de winter, als de vraag naar stroom groot is, leveren zonnepanelen bijna niets.’ In de zomer is er wel productie, maar juist dan is er weinig vraag. Het idee dat je die overschotten kunt opslaan, noemt hij onrealistisch. Opslag op grote schaal is volgens hem technisch niet haalbaar en financieel onbetaalbaar.
Bengtsson bekritiseert vooral de politieke besluitvorming rond deze thema’s. 'Hoe meer je dit soort energiebronnen installeert, hoe meer problemen je krijgt.’ Hij roept op tot een heroverweging van grootschalige projecten. Alleen kleinschalige en directe toepassingen vindt hij zinvol, zoals zonneboilers voor warm water op afgelegen locaties. ‘De omweg via elektriciteitsproductie is een tamelijk idiote omweg’, schrijft hij.