Migrant misbruikt sociale voorzieningen na terugkeer naar thuisland
Een 84-jarige vrouw heeft een jaar lang pensioen, ouderenbijstand en huurtoeslag ontvangen van de Zweedse staat, ondanks dat ze inmiddels naar haar thuisland was verhuisd. De zaak kwam aan het licht toen de huisbaas van haar appartement in Eslöv het pand betrad en sporen aantrof van langdurige leegstand. De ontdekking roept vragen op over controlemechanismen bij sociale voorzieningen.
Van september 2023 tot september 2024 ontving de vrouw omgerekend ongeveer 15.500 euro aan financiële steun. Dit bedrag omvatte onder meer een gegarandeerd pensioen en huurtoeslag. In werkelijkheid woonde de vrouw al die tijd in het buitenland en maakte zij geen gebruik van het appartement waarvoor zij huurtoeslag ontving.
De zaak kwam aan het rollen toen de huisbaas van het appartement onraad rook en besloot het pand te betreden, meldt de krant Skånska Dagbladet. In de woning trof hij een ongebruikt ziekbed en andere spullen aan die erop wezen dat de bewoonster al maanden niet aanwezig was. Bovendien stuitte hij op twee mannen van middelbare leeftijd, die weigerden te vertellen waar de vrouw verbleef.
Bij navraag bij de thuiszorgdienst werd bevestigd dat de vrouw eerder hulp had ontvangen, maar dat deze was stopgezet. De reden? Ze had aangegeven te zijn teruggekeerd naar haar thuisland. Ondanks deze duidelijke aanwijzing bleef de uitkering van haar pensioen en toeslagen onverminderd doorgaan.
Volgens het Zweedse Pensioenbureau had de vrouw echter een wettelijke plicht om haar gewijzigde woonsituatie door te geven. Dit verzuim resulteerde in een onrechtmatige uitbetaling van sociale voorzieningen. De autoriteiten stellen dat zij vanaf de datum van vertrek uit Zweden geen recht meer had op deze financiële steun.
Nieuwe regels dichten mazen in de wet
De zaak werpt een schaduw op de effectiviteit van het controlemechanisme bij uitkeringen. Dankzij recente wijzigingen in de wetgeving – onderdeel van de hervormingen van het Zweese regeerakkoord – worden dergelijke situaties strenger aangepakt. De nieuwe regels stellen dat uitkeringen en toeslagen automatisch stoppen vanaf de maand na vertrek uit Zweden.
In dit specifieke geval werd de vrouw in november op de hoogte gesteld van het onrechtmatig ontvangen bedrag en kreeg ze een maand de tijd om dit terug te betalen. Tegelijkertijd werd aangifte gedaan bij de politie.