Linkse ngo's zetten ministerie onder druk subsidie UNRWA te hervatten

Linkse ngo's, waaronder Save the Children en Amnesty International, hebben druk uitgeoefend op de overheid om de subsidiegelden aan de VN-organisatie UNRWA te hervatten. Dit blijkt uit documenten die Bart Nijman heeft verkregen via een beroep op de Wet open overheid (Woo)
Wat blijkt uit het Woo-verzoek?
UNRWA is de organisatie van de Verenigde Naties (VN) die zich in theorie ontfermt over de Palestijnse bevolking. Deze bevolking is de enige die een eigen vluchtelingenorganisatie heeft binnen de VN.
Na de wrede aanvallen van de terroristische organisatie Hamas op 7 oktober vorig jaar, raakte UNRWA in opspraak toen bekend werd dat verschillende medewerkers van UNRWA betrokken waren bij Hamas.
Als gevolg hiervan hebben meerdere landen, waaronder Nederland, de subsidiegelden voor UNRWA stopgezet. Verschillende linkse ngo's die "opkomen voor de Palestijnse zaak" uitten hier kritiek op. Met name Save the Children en Amnesty International blijken hierin een grote rol te spelen. Uit onderzoek van Bart Nijman blijkt nu echter dat na de stopzetting van de UNRWA-financiering druk werd uitgeoefend op het ministerie van Buitenlandse Zaken door deze ngo's.
De druk van de ngo's werd tot op het niveau van de minister besproken binnen het ministerie. Volgens het onderzoek van Nijman kwam dit mede doordat ambtenaren 'enthousiast en amicaal corresponderen met ngo's'. Tegelijkertijd werd er nauwelijks gesproken met hoge UNRWA-vertegenwoordigers over de vermeende banden tussen UNRWA en Hamas.
Uit het onderzoek blijkt verder dat pro-Israëlische of UNRWA-kritische organisaties nauwelijks gehoor kregen binnen het ministerie. Berichten en onderzoeken, zoals het Colonna-rapport, werden verkeerd geïnterpreteerd om UNRWA zoveel mogelijk vrij te pleiten en de subsidiestromen te hervatten.
Het Colonna-rapport onderzocht de betrokkenheid tussen UNRWA en Hamas. Dit rapport werd op basis van een ANP-bericht verkeerd geïnterpreteerd, waarbij geconcludeerd werd dat er 'geen bewijs' zou zijn van banden tussen UNRWA en Hamas. Binnen het ministerie werd dit volgens de documenten enthousiast ontvangen: 'Dat is nog eens goed nieuws'.
De documenten uit het Woo-verzoek suggereren daarmee dat ambtenaren binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken niet alleen vooringenomen zijn tegen Israël, maar dat linkse ngo's hier ook grote invloed op hebben.