De grootste verspreider van desinformatie? Onze eigen overheid, aldus Rob Roos
2025 is officieel begonnen. 2024 was een bewogen jaar voor Nederland en het Westen. Na veel strubbelingen werd het meest rechtse kabinet in jaren geïnstalleerd, maar tot op heden moet premier Dick Schoof bijna maandelijks brandjes binnen de coalitie blussen. Ondernemer en politicus Rob Roos deelt in deze speciale vooruitblik op 2025 hoe hij terugkijkt op 2024 en wat zijn politieke verwachtingen zijn voor 2025.
Een terugblik op 2024
Voor Roos waren een aantal van de toespraken die hij in 2024 mocht geven persoonlijke hoogtepunten: "Nadat ik ooit een speech heb gegeven op het Nationaal Conservatisme Congres in Brussel, werd ik op verschillende plekken gevraagd om te komen spreken. Ik spreek hierdoor over de hele wereld, maar mijn toespraak in de Amerikaanse Senaat afgelopen februari was wel een hoogtepunt. Ik heb op deze historische plek mogen spreken en waarschuwen voor het pandemieverdrag van de World Health Organization."
Op politiek niveau is voor Roos de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen het grootste hoogtepunt van 2024: "De overwinning van Trump zal best wel een hoop veranderingen gaan brengen. Daar ben ik heel blij mee."
Bekijk hieronder de speciale videocast-special van NieuwRechts:
De overwinning van Trump zal, aldus Roos, een grote impact hebben op het hele Westen:"In Amerika zal de vrijheid van meningsuiting, die in heel het Westen onder druk staat, nu Trump heeft gewonnen, versterkt worden. Ik verwacht dat dit ook in andere Westerse landen een positieve impact zal hebben. In Canada zien we dit nu al gebeuren, maar ook in Europa kan Trumps overwinning een positieve impact hebben."
Wat gaat 2025 ons brengen?
2025 belooft een veelbelovend jaar te worden. Ondanks dat Roos hoopt dat de politiek veel van de lopende problemen, of het nou gaat om het klimaatbeleid, migratie of de woningbouw, zal oplossen, is het vooral ook belangrijk, aldus Roos, om zelfredzaam te worden en/of te blijven:"Je hebt zelfredzaamheid en een eigen verantwoordelijkheid nodig. Natuurlijk moet er, als het echt niet kan, een vangnet in de samenleving zijn, maar meer onafhankelijkheid van de overheid is voor iedereen goed."
Roos is verder bezorgd over de economische situatie van Nederland in 2025: "De Nederlandse industrie wordt onder andere door de hoge regelgeving en het klimaatbeleid kapotgemaakt. Ik zie in mijn omgeving steeds meer ondernemers die weg willen uit het land."
Het klimaatbeleid heeft de energieprijzen volgens Roos flink laten stijgen, waardoor bedrijven in Nederland het zwaar hebben: "Steeds meer Nederlandse bedrijven kunnen de hoge energieprijzen, die soms wel drie keer zo hoog zijn als in concurrerende landen, niet langer opbrengen. We moeten daarom ook echt kappen met het huidige klimaatbeleid dat onze economie kapotmaakt. We gaan met zon- en windenergie hier niet uitkomen."
We moeten volgens Roos niet te laconiek doen over de situatie, ondanks dat Nederland een welvarend land is: "Mensen denken echt dat het in Nederland niet zo'n vaart loopt en dat het hier niet fout kan gaan, want we hebben welvaart en vrijheid. Venezuela was echter ook een van de rijkste landen ter wereld, en kijk wat daar gebeurd is."
Een ander groot speerpunt van 2025 voor Roos is de vrijheid van meningsuiting. Roos vond niet voor niets dat de verkiezingsoverwinning van Trump in 2024 een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar is.
Roos hoopt vooral dat de Digital Services Act zal worden teruggedraaid aankomend jaar. Deze wetgeving is bedoeld om des- en misinformatie tegen te gaan: "De Digital Services Act moet worden teruggedraaid zodat we onze vrijheid van meningsuiting weer terug kunnen krijgen. Deze wet is bedoeld om des- en misinformatie tegen te gaan, maar wordt door de overheid misbruikt om te censureren."
Naast het feit dat Roos het gevaarlijk vindt dat de overheid kan bepalen wat wel en niet gezegd mag worden, houdt de overheid zich, aldus Roos, zelf ook niet aan de wetgeving: "Laten we eerlijk zijn, degene die de grootste verspreider van desinformatie is, dat is gewoon onze eigen overheid. We hebben daarom ook echt een megagroot probleem als de overheid gaat bepalen wat wel en niet waar is."