Oliesmokkel als financiering voor terrorisme: Iran profiteert onder Biden
De regering-Biden zou volgens berichten bewust hebben nagelaten actie te ondernemen tegen een omvangrijke Iraanse oliesmokkeloperatie, die Iran naar schatting minstens één miljard dollar per jaar oplevert. Dit blijkt uit een 45-pagina’s tellend rapport, samengesteld door internationale inlichtingendiensten, dat in april werd gedeeld met Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Ondanks meerdere briefings over de zaak, bleef actie vanuit Washington uit.
Het rapport toont aan dat Iran via Iraakse tussenpersonen olie verkoopt en daarmee minstens één miljard dollar per jaar verdient. Sommige schattingen suggereren zelfs dat Iran jaarlijks tot drie miljard dollar binnenhaalt. Deze handel is in strijd met de Amerikaanse sancties die zijn ingesteld om de financiële stromen naar het Iraanse regime te beperken. Sinds de Iraakse premier Mohammed Shia al-Sudani in 2022 aantrad, zou de smokkeloperatie aanzienlijk zijn gegroeid.
Volgens een voormalige Amerikaanse functionaris heeft de regering-Biden bewust afgezien van sancties of andere strafmaatregelen. Dit zou zijn gedaan om de Iraakse premier te beschermen en Irak als een stabiele regionale partner te presenteren. “Deze aanpak negeert de realiteit dat Iran en zijn proxies de Iraakse instellingen effectief controleren, waaronder de oliesmokkel en het mengen van ruwe olie,” aldus de functionaris.
Critici wijzen erop dat dit beleid Iran in staat stelt zijn regionale invloed verder uit te breiden en terrorisme te financieren. Sinds de opheffing van strenge sancties, die onder het presidentschap van Trump waren ingevoerd, heeft Iran naar schatting 200 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd uit olieverkoop. Een deel van deze fondsen wordt vermoedelijk gebruikt ter ondersteuning van terreurorganisaties zoals Hezbollah en de Houthi’s.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder dat de VS gesprekken heeft gevoerd met Iraakse functionarissen over de illegaliteit van de oliesmokkel onder de Amerikaanse sancties. “Hoewel we geen commentaar geven op specifieke besprekingen, kunnen we bevestigen dat het ministerie de schadelijke gevolgen van illegale handel heeft benadrukt en steun verleent aan transparante oliehandel,” aldus de woordvoerder.
De kwestie kreeg extra aandacht omdat de Amerikaanse functionarissen naar verluidt al van de smokkelpraktijken op de hoogte waren, enkele maanden na de aanval van Hamas op Israel waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en honderden werden gevangengenomen. Critici stellen dat de inkomsten uit de oliesmokkel mogelijk zijn gebruikt om terreurorganisaties te financieren.