Indonesië vergroot veestapel: 2 miljoen nieuwe koeien tot 2029

De Indonesische regering heeft grote plannen: in de komende vijf jaar moeten er maar liefst twee miljoen levende runderen worden geïmporteerd. Het doel? Minder afhankelijk worden van buitenlandse vlees- en melkproductie. Maar experts waarschuwen: het plan is ambitieus, kostbaar en risicovol.
Volgens vice-minister van Landbouw Sudaryono mikt Indonesië op de import van 1,2 miljoen melkkoeien en 800.000 vleeskalveren tegen 2029, meldt het nieuwsplatform VOA Indonesia. Alleen al in 2025 moeten 250.000 runderen het land binnenkomen. “Dit is een grote en ambitieuze stap, maar we moeten het doen. We moeten onze lokale boeren steunen en de binnenlandse productie verhogen,” aldus Sudaryono.
De import wordt niet betaald uit overheidsmiddelen, maar overgelaten aan private investeerders en bedrijven. Ongeveer 141 ondernemingen hebben zich al aangemeld om koeien te halen uit onder meer Brazilië, Australië en de Verenigde Staten.
De overheid stelt enkel de voorwaarden, zorgt voor importfaciliteiten en koppelt de dieren vervolgens aan kleine en grote boeren via een partnerschapsmodel. Volgens Sudaryono gaat het om investeringen, geen overheidsprojecten. “De staat hoeft er geen cent aan uit te geven.”
Zorgen over dierziektes
De massale import valt samen met nieuwe uitbraken van de mond-en-klauwzeer in onder meer Java, Bali, Lampung en NTB. Toch toont Sudaryono zich niet bezorgd. Hij benadrukt dat landen als Brazilië inmiddels als veilig gelden. “Brazilië is al jaren vrij van PMK. Er wordt daar zelfs niet meer gevaccineerd,” zei hij.
Boeren worden opgeroepen om zelf vaccinaties te bekostigen. Volgens de overheid kost een PMK-vaccin tussen de 17.000 en 25.000 roepie (900 tot 1.300 euro) per dosis, een bedrag dat volgens Sudaryono nog betaalbaar is.
Expert toont zich kritisch
Khudori, landbouwanalist bij de Indonesische Vereniging voor Politieke Economie (AEPI), is kritisch, meldt VOA Indonesia. Hij herinnert eraan dat een soortgelijk plan onder president Joko Widodo eerder volledig mislukte. Destijds was het doel om 300.000 melkkoeien per jaar te importeren, maar er kwamen er slechts 3.000.
Volgens hem loopt het huidige plan tegen dezelfde obstakels aan: gebrek aan weiland, beperkte beschikbaarheid van veevoer, en vooral te veel vertrouwen op buitenlandse genen. “Als de overheid geen land beschikbaar stelt, wordt het voor particuliere bedrijven bijna onmogelijk om zelf geschikte locaties te vinden.”