Rechtbank steunt Den Haag in verbod op 'fossiele reclame'

De gemeente Den Haag is tevreden met de voorlopige uitspraak van de rechter over het verbod op fossiele buitenreclame. De rechter heeft de gemeente op alle punten gelijk gegeven. Daarmee is bevestigd dat gemeenten maatregelen mogen nemen om gezondheid en milieu te beschermen tegen 'schadelijke' vormen van reclame.
Volgens de rechter mag Den Haag fossiele reclame uit de openbare ruimte weren om de gezondheid van inwoners en het milieu te beschermen. De rechter oordeelde dat het verbod 'geschikt en noodzakelijk' is. Zij benadrukte dat reclame gedrag beïnvloedt. Daarom mag de gemeente maatregelen nemen om inwoners en bezoekers minder bloot te stellen aan reclame voor producten die bijdragen aan klimaatverandering en luchtvervuiling.
De rechter vond niet dat er sprake is van een schending van fundamentele rechten. Zoals tijdens de zitting werd gezegd: een verbod op reclame voor vliegreizen of cruises is 'een gerechtvaardigde inperking' als het gaat om het beschermen van gezondheid en milieu.
'Duurzame mijlpaal' volgens wethouder
Wethouder Robert Barker reageerde enthousiast op de uitspraak. Hij noemde het 'een duurzame mijlpaal'. Volgens Barker laat de uitspraak zien dat gemeenten niet machteloos zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Hij zei: 'Deze uitspraak laat zien dat gemeenten niet machteloos zijn, maar wel degelijk instrumenten hebben om de klimaatcrisis aan te pakken.'
Den Haag was wereldwijd de eerste stad die fossiele reclame uit de openbare ruimte verbande. Dat gebeurde via een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Barker benadrukte: 'Den Haag heeft als eerste stad ter wereld fossiele reclame uit de openbare ruimte geweerd, omdat deze reclame bijdraagt aan het verergeren van klimaatverandering. Het zou mooi zijn als meer gemeenten volgen en zo een bijdrage wordt geleverd aan een betere wereld.'
Signaal naar andere gemeenten
Met de uitspraak hoopt Den Haag een signaal af te geven aan andere gemeenten. De boodschap is dat lokaal klimaatbeleid mogelijk is door fossiele reclame te verbieden. De rechter gaf Den Haag gelijk dat 'alle beetjes helpen' en dat de gemeente mag proberen een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving.
De uitspraak is voorlopig. Later volgt nog een definitieve beslissing. Maar voorlopig blijft het verbod op fossiele buitenreclame in Den Haag gelden. Het is nog onduidelijk of andere gemeenten Den Haag zullen volgen.