Flinke meerderheid Nederland wil instroom asielzoekers beperken
Bijna 80 procent van Nederland wil dat de instroom van asielzoekers beperkt wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond. Naast de gewoonlijke peiling, waaruit bleek dat PVV op dit moment de grootste partij van Nederland is, werden er ook vragen gesteld over de asielcrisis
Daaruit komt naar voren dat 79 procent de Nederlanders een voorstander is van het inperken van de instroom van asielzoekers. Het mag geen verrassing heten dat vooral de achterban van de rechtse politieke partijen hier voorstander van is. Van JA21 geeft 100 procent aan beperking van instroom te willen. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien de partij hier al maandenlang een belangrijk punt van maakt en iedere keer weer op hamert. Maar ook de achterban van Forum voor Democratie, PVV en BBB willen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen, die partijen komen op 99 procent.
Meer opvallend is dat ook de achterban van verschillende regeringspartijen aangeeft te willen dat de instroom van asielzoekers naar Nederland wordt beperkt. Bij CDA (98 procent) en VVD (96 procent) is dat percentage zelfs heel hoog. Maar ook 67 procent van de achterban van het linksgeoriënteerde ChristenUnie geeft aan hier voorstander van te zijn. De linkse partijen scoren uiteraard een stuk lager bij deze vraag, met GroenLinks als allerlaagst. Van die partij wil slechts 31 procent van de instroom van asielzoekers beperkt wordt.
Overigens hebben weinig mensen vertrouwen in de regering op dit punt. Slechts dertig procent geeft aan te geloven dat de regering daadwerkelijk met maatregelen komt om de instroom van asielzoekers in te perken.
Spreidingswet
Ook werd deelnemers aan het onderzoek gevraagd wat ze van de zogeheten Spreidingswet vinden. Met deze wet, waar de coalitiepartijen afgelopen week onderling akkoord meegingen, is het mogelijk gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen. Op die manier wil de regering dat de opvang van asielzoekers beter over het land wordt verspreid. 44 procent van de Nederlanders wil volgens De Hond dat de wet ook daadwerkelijk ingevoerd wordt.
De mensen die op dit moment op een van de coalitiepartijen zouden stemmen, zijn in meerderheid voorstander van de wet. Bij D66 is dat 83 procent en bij ChristenUnie 72 procent. Het percentage is bij de achterban van VVD (56 procent) en CDA (55 procent) een stuk lager, maar nog steeds een meerderheid. Dat wordt echter anders als er gekeken wordt naar de mensen die in 2021 op VVD en CDA stemden. Dan vindt slechts een derde dat de Spreidingswet moet worden ingevoerd.
Onder de stemmers op rechtse partijen is weinig enthousiasme voor de Spreidingswet. Van de FVD-stemmers geeft niemand aan dat de wet moet worden ingevoerd. Bij PVV is dat vier procent en van de JA21-achterban zegt zo’n 9 procent te willen dat de bewuste wet in Nederland wordt ingevoerd. Bij BBB is dat met 15 procent nog een stukje hoger.