Van 10 februari tot en met 4 juni vindt de allergrootste tentoonstelling ooit van Johannes Vermeer plaats in het Rijksmuseum. Maar liefst 28 van al zijn 37 werken zullen te zien zijn. Het Rijksmuseum bood 450.000 kaartjes aan, en deze zijn inmiddels allemaal verkocht. Het museum overweegt om extra kaartjes aan te gaan bieden.
Veel Nederlandse media zitten op het puntje van hun stoel. Ook PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft reikhalzend uitgekeken naar de opening van de tentoonstelling. Hij wil graag weten welke anachronismen het Rijksmuseum gaat toepassen om de zeventiende-eeuwse schilder in het keurslijf van de huidige tijd te wringen.
'Spannend,' schrijft hij. 'Gaat het Rijksmuseum Vermeer verantwoordelijk houden voor de slavernij? Zal het museum stellen dat Vermeer non-binair was? Of gaat Vermeer als profiteur van het kolonialisme worden gebrandmerkt? Ik kan niet wachten.'
Was Couperus non-binair?
Bosma's opmerking is niet voor niets. Vorige week werd er een tentoonstelling geopend over schrijver Louis Couperus Museum, waarin wordt gespeculeerd of de schrijver (1863-1923) non-binair is geweest. Museumdirecteur Josephine van de Mortel zei bij de opening over Couperus: "Hij was een vrouwelijke man, maar was hij inderdaad homoseksueel? Met de ogen van nu zou je hem non-binair kunnen noemen, een beetje man, een beetje vrouw."
"In zijn werk komen personages voor die fluïde van identiteit zijn en tegenwoordig zonder meer onder het begrip "queer" geschaard zouden kunnen worden," vertelde de hertaler van één van zijn boeken, Michelle van Dijk, bij Omroep West.