Het rapport 'Ruimtelijke Verkenning 2023' van de Planbureau voor de Leefomgeving is vlak na de Provinciale Statenverkiezingen gepubliceerd. Er is tevens een speciale themawebsite.
Nieuwsmedium GeenStijl heeft ontdekt dat in dit rapport het opvallende idee voor een 'planeetpuntensysteem' is opgenomen: dit is 'een jaarlijks budget voor iedereen, te besteden aan leefomgevingsonvriendelijk gedrag, niet overdraagbaar en niet verhandelbaar'. Het is een 'afzonderlijke valuta voor het consumeren van klimaat-, milieu- en grondstofonvriendelijke producten en diensten'.
Het Planbureau meldt expliciet niet het idee van een CO2-budget te willen overnemen, zoals bijvoorbeeld vorig jaar voorgesteld door toenmalig Rabobank-directeur Barbara Baarsma. Een CO2-beprijzing zou volgens het Planbureau namelijk een te grote tweedeling in de samenleving veroorzaken, met een groeiende kloof tussen arm en rijk.
In plaats daarvan wil het Planbureau een 'planeetpuntensysteem'. Vanaf 2026 moet hiervoor openlijk een advies worden uitgebracht aan het kabinet, genaamd 'Radicaal anders betalen voor CO2'. Dit nieuwe systeem zal volgens het Planbureau leiden tot minder overconsumptie, wat 'de overschakeling naar de huidige, duurzame, circulaire economie een flinke boost' zal geven.
Plantaardig eten en dierenparlement
Overigens heeft het Planbureau nog meer opmerkelijke ideeën in hun toekomstvisie voor 2050 verwerkt. Zo wil het Planbureau dat per 2045 'een meerderheid van de bevolking een vlees meer eet'.
Recent bleek al uit WOB-documenten dat het kabinet-Rutte III ermee instemde om het Voedingscentrum meer te laten aansturen op advies voor plantaardig eten. Ook op de speciale themawebsite spreekt men van een voedseltransitie, maar dan onder de noemer 'eiwittransitie'. Het Planbureau stelt voor om in de toekomst 'minder keuzevrijheid in consumptie, wonen en reizen' te hebben.
Maar er zijn nog meer opvallende ideeën. Zo wil het Planbureau dat er in 2040 een 'Parlement van de dingen' wordt opgericht, zodat 'niet-menselijke actoren' ook een 'politieke stem' krijgen. Tot slot wil het Planbureau dat steden veel compacter worden en dat er per 2043 een verbod op beton komt.
Beeld: Planbureau voor de Leefomgeving