Meer dan 1 miljoen Syriërs in Duitsland: wie mag blijven?
Duitsland is van plan een deel van de Syrische vluchtelingen terug te sturen naar hun thuisland. De afgelopen jaren bood het land onderdak aan ruim een miljoen Syriërs, maar na de val van het Assad-regime haalt de Duitse regering de teugels aan. Vooral vluchtelingen zonder baan, criminele migranten en personen met islamistische sympathieën komen in aanmerking voor gedwongen terugkeer.
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser benadrukte dat de situatie in Syrië is gestabiliseerd. “De Duitse immigratiedienst BAMF zal de bescherming van vluchtelingen opnieuw beoordelen,” verklaarde ze. Personen zonder verblijfsvergunning vanwege werk of opleiding, en die niet vrijwillig terugkeren, zullen worden uitgezet.
De plannen volgen op het recente bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock aan Damascus. Zij ontmoette daar de nieuwe machthebber Ahmed al-Sharaa, de voormalige rebellenleider die het bewind van Bashir al-Assad omverwierp. Al-Sharaa’s overgangsregering heeft aangekondigd dat het land de komende jaren onder toezicht van internationale waarnemers zal worden bestuurd. Direct na de val van Assad werden de beruchte martelgevangenissen geopend, wat leidde tot een tijdelijke pauze van nieuwe asielaanvragen in Duitsland.
Hoewel de Duitse regering een strenger beleid voert, geeft Faeser aan dat goed geïntegreerde Syriërs mogen blijven. Dit geldt voor degenen die werk hebben, de Duitse taal spreken en geen strafblad hebben. Momenteel wonen er een miljoen Syriërs in Duitsland. Velen van hen kwamen naar het land na de open-grenspolitiek van ex-bondskanselier Angela Merkel in 2015.
Syriërs die geen baan hebben en de taal niet spreken, zullen echter worden teruggestuurd. Dit standpunt krijgt steun vanuit rechtse oppositiepartijen zoals de CDU en de AfD. Jens Spahn, prominent lid van de CDU, pleitte op zender Welt voor een strenger migratiebeleid en benadrukte dat „een groot deel van de Syriërs weer naar huis moet”.