Nieuwe wooncrisis in aantocht: COA zoekt huisvesting voor 30.000 statushouders komend halfjaar
De komende zes maanden staan gemeenten voor de zware taak om onderdak te vinden voor bijna 30.000 statushouders. Dit is een recordaantal en de kans dat het lukt lijkt klein. Het afgelopen halfjaar slaagden gemeenten erin om slechts 16.000 nieuwkomers met een verblijfsvergunning uit de asielzoekerscentra te laten doorstromen naar reguliere huisvesting. Daarmee bleef de opgave ruim 12.000 achter bij de doelstelling.
Als de doorstroming in dit trage tempo doorgaat, wordt over een jaar de helft van alle beschikbare bedden in asielzoekerscentra bezet door statushouders. Dit waarschuwt opvangorganisatie COA. Volgens het COA kunnen deze mensen niet aan het werk omdat ze niet weten waar ze zullen worden gehuisvest. Hierdoor vinden zij geen aansluiting in de samenleving. Momenteel wachten 19.500 statushouders op huisvesting, waarvan bijna twee derde al minstens drie maanden.
De financiële impact van het huisvestingsprobleem is eveneens aanzienlijk. Omdat er onvoldoende doorstroming plaatsvindt, moet het COA noodopvang regelen. Deze vorm van opvang is veel duurder dan reguliere opvang. Volgens een schatting van het COA zou de overheid 800 miljoen euro kunnen besparen als de huisvesting van statushouders beter op orde is.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) constateert dat de druk op gemeenten onverminderd hoog blijft. Samen met woningcorporatiekoepel Aedes roept de VNG op tot versnelling van de huisvesting. Aedes-topman Martin van Rijn stelt dat investeren in huizen en flexwoningen voordeliger is dan doorgaan met dure noodopvangvoorzieningen.
Volgens de VNG zou het gaan om gemiddeld twee woningen per gemeente, goed voor de huisvesting van vier statushouders. Dit zou de doorstroming aanzienlijk kunnen verbeteren en de druk op asielzoekerscentra verlichten.